Zašto vaš partner podseća na vašeg oca?

Odnos koji imamo prema emotivnom partneru u velikom broju slučajeva oslikava naš odnos koji smo imali sa roditeljima, ali ne uvek po principu ogledala. Ovakav naš izbor se zasniva na nesvesnim obrascima.

Zašto vaš partner podseća na vašeg oca?

U slučajevima da ste tokom odrastanja bili lišeni emotivne ili fizičke posvećenosti nekoga od roditelja, da je neko od roditelja bio hladan, emotivno ili fizički nedostupan iz bilo kog razloga, najverovatnije ćete birati partnere koji su slični.

Dodatno ćete pokušavati da im se "dodvorite", da na neki način privučete njihovu pažnju, "vući ćete ih za rukav", patiti kad vas ignorišu, trčati za njima. To će vas dovesti do veza u kojima ćete razvijati nezdrav, zavisnički odnos u odnosu na partnera, što potiče od vaše potrebe da ''osigurate'' da osoba koju volite bude pored vas zauvek. Takvo vaše ponašanje će partnera zapravo odbijati i plašiti, i vi ćete, paradoksalno, doći upravo u onu situaciju od koje ste želeli da pobegnete - da vas partner ignoriše, izbegava i, nak kraju, pobegne od vas.

Ovo sve jer ćete pokušavati da učinite ono što u detinjstvu niste uspeli - da konačno roditelja (danas partnera) okrenete ka sebi, dokažete da ste vredni pažnje i ljubavi, zadržite ih pored sebe, da ne odu, ne udalje se.

Drugačije rečeno, svašta ćete činiti kako biste završili ranije "nedovršen posao".

Sa druge strane, ako ste u detinjstvu bili na pijedestalu neprekidne pažnje, obasipani ljubavlju, imali sve što vam treba (i što vam ne treba), takav odnos ćete tražiti i od partnera. Ono što je važno da shvatite je da je jedino roditeljska ljubav bezuslovna (čak ni svaka roditeljska), I nju kasnije niko nikada ne može i ne treba da nam pruži. Partnerski odnos zahteva sasvim drugačiji odnos od onog koji postoji u relaciji "dete-roditelj". Ne možete očekivati da će vas partner posmatrati kao što su nekada mama i tata u vašem savršenom detinjstvu.

Partner ne može da vas bezuslovno voli, jer to nije prirodno. U odnosu sa partnerom možete dobiti i pružiti ljubav, razumevanje i toleranciju, ali i uspostaviti lične granice i otići ako se osećate loše ili nezadovoljno.
Ako ne shvatite odnos pomenutog uzroka i posledice, možete upasti u klopku "nedovoljno dobrog partnera", tražeći Savršenstvo po modelu iz detinjstva, koje ne možete naći.

Ukoliko ste možda odrastali u porodici gde je jedan roditelj bio izraziro hladan. a drugi vas ‘’držao kao malo vode na dlanu’’, velika je šansa da ste danas poprilično konfuzni u pogledu sopstvene vrednosti i načina ispoljavanja svojih stavova, dok istovremeno sebe doživljavate kao nešto posebno i očekujete od svih da se tako ponašaju prema vama. Nemojte se iznenaditi ako vam ljudi kažu da ste Narcis ili sebični, jer ćete zbog svojih programa iz detinjstva biti suviše okrenuti sebi i svojim potrebama, navikli da vas uvek specijalno tretiraju. To nikome ne prija, i teško ćete naći partnera koji će želeti da se pred vama ''prospe kao otirač''.

Ukoliko se i sami nalazite u izazovnoj partnerskoj vezi, u kojoj stvari ne funkcionišu kako biste želeli, javite mi se da vam pomognem u odgonetanju uzroka i pronalasku rešenja. Mnoge klijentkinje su sa mnom do sada prošle koučing process i hipnoterapiju u funkciji unapređenja svojih partnerskih odnosa, a danas su zadovoljne pre svega samima sobom, a zatim i aktuelnim odnosom!

 

S ljubavlju,

Ana Rodić

Pročitajte i: Iza svega što radimo STOJI POTREBA da se DOBRO OSEĆAMO!