ZAŠTO OSTAJETE U LOŠOJ VEZI ILI BRAKU?

Verujem da svako od vas poznaje bar jednu osobu koja se nalazi u vezi ili braku u kome se oseća loše, ne razume se sa partnerom, ili oseća da nema više ljubavi ni nežnosti.

ZAŠTO OSTAJETE U LOŠOJ VEZI ILI BRAKU?

Možda su učestali sukobi, ili ipak preovlađuje tišina koja se kao zid podigla između njih. Primećujete kako je ta osoba i dalje u svojoj vezi ili braku, iako možda već godinama priča kako će otići, kako sve to više nema smisla, ne vodi nigde, i sl.

Možda ste baš vi ta osoba.

Iz iskustva u radu sa svojim klijentima, uočila sam neke od najčešćih razloga za to:

Strah – ljudi se plaše neizvesnosti koja ih čeka ako izađu iz poznatog. Iako im je to poznato loše, ipak znaju šta da očekuju. Često se pitaju ’’Šta ako naiđem na nešto još gore?’’. Ne pomišljaju na to da ih ostajanje u ovoj vezi / braku sprečava da upoznaju osobu koja je možda za njih idealan partner, pun ljubavi, poštovanja, prihvatanja, razumevanja.

Nedostatak samopozdanja – sumnjaju u sebe, svoju privlačnost, sposobnosti, svoju vrednost, sumnjaju da su vredni ljubavi i poštovanja. Ovo je posebno izraženo kod žena posle 30 god, kada sumnjaju da će ih neko želeti u ’’tim godinama’’, posebno ako imaju i decu.

Nada da će se partner promeniti – pogrešno se moć stavlja u ruke druge osobe, izbegavajući preuzimanje odgovornosti za svoj udeo u konfliktima ili nezadovoljstvu. Ako čekate da se druga osoba promeni, ili da se steknu bolje okolnosti, a nad čime nemate kontrolu, može vam proći ceo život.

Zbog dece – ako postoje zajednička deca u vezi ili braku, često su ona jedini razlog zbog čega partneri i dalje ostaju zajedno iako su nezadovoljni. Ukoliko se fokusirate samo na ovaj razlog, učinićete upravo suprotno od nameravanog – udaljavate se sve više jedno od drugog, produbljujete konflikte, a decu činite taocima svog nezadovoljstva i ugrožavate njihov mentalni razvoj i sreću.

Nespremnost za promenu svog ponašanja koje bi moglo da dovede do eventualne promene odnosa, ako u vezi ili braku još uvek ima ljubavi.

Možda ta veza/brak nije toliko loša, ali se vi rukovodite nerealnim očekivanjima i neproverenim pretpostavkama. Vremenom ste ‘’naoštrili’’ svoj fokus samo na partnerove mane, i već dugo niste sagledali ni jedan pozitivan aspekt partnerovog ponašanja. Takav nivo mentalnog usmerenja stvara idealnu podlogu za pogrešne pretpostavke.

Važno je da svaka osoba za sebe shvati svoje razloge za i protiv ostanka u vezi sa partnerom. Neko će u tome uspeti sam, a nekome je potrebna stručna podrška. Tom temom se često bavim u radu sa svojim klijentima (većinom ženama), kroz koučing proces i hipnoterapiju.

Ako ste spremni za preispitivanje, znajte da niste sami, i javite mi se da zakažete svoju individualnu sesiju.

Lakše je uz podršku.

S ljubavlju,

Ana Rodić

Pročitajte i: Šta (NI)JE ljubav?

Lektorka: Dragana Dimitrijević