ZAŠTO ČINITE DRUGIMA LOŠE STVARI ČAK I KADA TO NE ŽELITE?

Svaka neispoljena emocija napravi nered u našim misaonim i ponašajnim obrascima.

ZAŠTO ČINITE DRUGIMA LOŠE STVARI ČAK I KADA TO NE ŽELITE?

Svaka neispoljena emocija napravi nered u našim misaonim i ponašajnim obrascima.

Tako i bes, ukoliko se potiskuje i guši, neće nestati, već će naći drugi izlaz i izraz.

Kod nekih ljudi, kojima nije dozvoljeno da izražavaju bes u detinjstvu, oni ga okreću prema sebi samima, nesvesni tog mehanizma.

Osećajući takve emocije, poput mržnje prema sebi, u njima posledično raste osećaj krivice zbog takvih ’’groznih’’ emocija, i oni poveruju da su grozni i loši, čim doživljavaju takve emocije.

Takvi ljudi obično pokušavaju da ublaže to osećanje besa i mržnje prema sebi kompenzatornim ponašanjem, kojima bi trebalo da dokažu sebi i drugima da su oni zapravo dobri i vredni ljubavi i da nisu besni. Vremenom postaju pokorni, preterano predusretljivi i prilagodljivi.

Ovakav obrazac je češće prisutan kod žena, koje su kao devojčice naučene da se ovako ponašaju pa kasnije nastavljaju sa njim.

Problem kod ovakvog ’’procesuiranja’’ besa je to što se stvara pakleni krug, kako kaže Dr Suzan Forward.

Što je osoba predusretljivija, to se preko njenih potreba i osećanja više prelazi, više se zanemaruju, a osoba (najčešće devojčica, a kasnije žena) postaje sve više besna, a zatim opet, korektivno, sve predusretljivija, da bi se izborila sa tim besom, i tako u krug.

Taj krug često dovodi do stresogenog odgovora ogranizma, koji se može ispoljiti kroz razne psihosomatske bolesti i probleme, kao što su: glavobolja, migrena, bolovi u mišićima, vratu, ramenima, zatvor, čir, kolitis, povišen krvni pritisak, koronarna oboljenja i sl.

      Rešenje je u tome da osoba najpre osvesti uzroke ovakvih simptoma i neželjenog ponašanja, prizna ih sebi, prihvati ih kao takve, a              zatim pristupi istrajnoj izmeni uverenja i ponašanja, po potrebi uz stručnu podršku.

Ako ste kod sebe primetili ponašanje slično ovom navedenom u tekstu, i želite da ga promenite, javite mi se za podršku i pomoć.

Pogledaj i: