VRDNIK - Odmor za dušu i lek za organizam

Dragi čitaoci, dobrodošli na jedno od mnogobrojnih virtuelnih putovanja kroz Srbiju koje ćemo ovde predstavljati, a koja će vas možda navesti da istražujete našu prelepu zemlju.

VRDNIK - Odmor za dušu i lek za organizam

Foto: google/wellness-spa.rs

Prvo mesto kroz koje ću vas voditi je VRDNIK. Niti manjeg mesta niti većeg bogatstva.

Samo sat vremena vožnje od Beograda autoputem stiže se do Vrdnika. Za tako kratko vreme možete stići do lekovite banje, lipove i borove šume i mira za kojim ste tragali. Na samom ulasku u ovo zelenilom obogaćeno mesto zapljusnuće vas potpuno svež vazduh, koji će organizam vratiti na "fabrička" podešavanja nakon samo jednog dana provedenog tamo. Vrdnik je sa tri strane okružen planinom i ima geografski položaj koji izgleda tako kao da je Bog nekome ispunjavao želje. Ruma se nalazi na 12 kilometara, Novi Sad na 20 minuta, Fruška gora na 5 minuta, a svuda okolo netaknuta priroda, 14 potoka i bezbroj izvora.

U svom okrilju, Vrdnik, ima manastir Ravanicu, Kulu podignutu u 12. veku, kuću Milicu Stojadinović Srpkinju za koju kažu da je bila Njegoševa neostvarena ljubav, fudbalski klub "Rudar" iz 1919. godine, koji je nastao mnogo pre Zvezde i Partizana, Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Termal u kojoj se leče brojne bolesti.

 ZANIMLJIVOST

Kako je došlo do otkrića termalne, lekovite vode?

Davne 1986. godine rudnik mrkog uglja od kog je živelo čitavo naselje u Vrdniku zatvoren je jer je u njegova okna prodrla voda. I taman kada su meštani  pomislili da ih je zadesila velika katastrofa, dogodilo se neočekivano čudo. Voda koja se nalazila u rudniku bila je termalna. Ima konstantnu temperatiru od 32.5 °C i sada se, zahvaljujući njoj, mnogi leče od raznih bolesti u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Termal.

TERMAL

U Specijalnoj bolnici za odmor i rehabilitaciju leči se veliki broj oboljenja zbog hipotermalne vode koju poseduje. Najčešći razlozi za odlazak u Vrdnik su: problemi sa kičmom, sva reumatska oboljenja, posttraumatska stanja nakon povreda, preloma i hirurških intervencija, bolesti nervnog sistema, migrene, ginekološki problemi i bolesti disajnih organa.

VRDNIČKA KULA 

Glavna atrakcija u Vrdniku i broj jedan na listi prioriteta da se poseti je kula!
Od nekadašnjeg utvrđenja koje je čuvalo Vrdnik ostala je samo najjača kula, odnosno mesto poslednje odbrane. Sagrađena je davne 287. godine u rimskom dobu. Na putu do kule nalaze se i zip - lajn koji predstavlja spust preko sajle od nerđajućeg čelika. Spust počinje na Zmajevcu i spušta se u podnožje Vrdničke kule, a njegova dužina je 1.500 metara, što ga posle onog na Plitvicama čini drugim najdužim u ovom delu Balkana. Spust će trajati oko dva minuta, a prilikom njega ćete imati prilike da vidite bogate krošnje i prirodu Fruške gore, kao i Avantura park sa vijugavim spustom od 450 m i preko 30 platformi za savlađivanje smerova različite težine i visinske razlike od preko 50 m. Još jedna stvar koju treba spomenuti je da se trenutno grade stepenice koje će bezbedno voditi pravo do kule.

MANASTIR RAVANICA - VRDNIK

Ušuškan u mir i lepotu ovog zelenog mesta koje vam predstavljam, nalazi se i manastir Ravanica. On svojom pojavom ne samo da vas doziva već i grli sve brige i probleme sa kojima se savremeni čovek susreće. Stara crkva manastira Vrdnik sazidana je još pre turske vlasti u Sremu i bila je posvećena Svetom Jovanu Krstitelju. Kada su izbegli monasi iz manastira Ravanica došli u Srem i tu položili telo svetog kneza Lazara, za uspomenu na staru Ravanicu manastir dobija i taj naziv. Ovaj komad mira i svetosti se trenutno renovira tako da sav prilog koji ostavite ide direktno za očuvanje ove svetinje.

FRUŠKA GORA

Sada kada ste prodisali punim plućima, popeli se na Vrdničku kulu, učinili jedno dobro delo pomažući obnovu manastira i otkrili koliko je termalna voda u Vrdniku lekovita, možete nastaviti svoje putovanje, jer na samo nekoliko minuta od svega što ste obišli, nalazi se Fruška gora i u sklopu nje Nacionalni park. Padine Fruške gore prekrivene su voćnjacima i vinogradima sa čuvenim vinskim podrumima. Sa najdužom vinarskom tradicijom danas se može pohvaliti oko 60 porodičnih podruma vina. Neke od najpoznatijih vinarija sa ovog podneblja su: vinarija "Kovačević", "Kiš" i "Erdevik". Pored toga što možete uživati u dobrom vinu, ni deo za šetnju i rekreaciju ovde nije izostao. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Najviši vrh na koji se možete popeti je Crveni Čot od 539 metara nadmorske visine, a ima i dosta izletišta koja se mogu posetiti kao: Čortanovačka šuma, Iriški venac, Zmajevac i još mnogo drugih.

Foto: google/kompas.co.rs

Bilo da ste vikendaš, istraživač, sportista, porodični čovek ili pak samo hedonista, Fruška gora je odgovor na sve vaše potrebe.

Sve što vam je neophodno, da na brzinu napunite baterije i odete na jedno vikend putovanje ili na duže, pronaći ćete u Vrdniku. Ako ćemo izvlačiti neku pouku iz događaja koji su iza nas neka to bude: "Vratimo se prirodi i njenim lepotama. Ona nam je neophodna kao i mi njoj ".

Do sledećeg virtuelnog putovanja,

Anja

Lektorka: Dragana Dimitrijević