Sve PEČURKE su jestive, ali neke samo jednom

Da li biste vi onda usudili jesti ubrane pečurke u prirodi, ako ste proverili vrstu sa slike da nije otrovna? 

Sve PEČURKE su jestive, ali neke samo jednom

Ne pripadaju ni biljkama ni životinjama. One poseduju svoj sopstveni svet, pomalo mističan, pomalo spiritualan, a pomalo zastrašujuć. Mogu da budu jestive, mogu da budu halucinogene i mogu da budu otrovne. To je bilo sasvim dovoljno da se maksimalno zaštite od uticaja ljudskog faktora. Primetili ste da su pečurke postale jedina namirnica koju možete da uberete potpuno prirodnu, samoniklu, organsku, daleko od uticaja ljudi, najčešće u šumi, sa velikom energetskom vrednošću koja ne hrani samo telo, nego i duh? 

Pečurke su vrlo mudre i pametne, pre svega zato što su se maksimalno zaštitile od uticaja ljudi na njihov razvoj. Da, ja sam veliki poštovalac ove namirnice. 

Na svetu postoji više od stotinu hiljada otkrivenih i ko zna koliko neotkrivenih vrtsa pečuraka, a gljive su još širi pojam od pečurki, ako vas je to nekada zbunjivalo. Međutim, smatra se da se svega 150 vrsta, zapravo, jestive. 

Da li biste vi onda usudili jesti ubrane pečurke u prirodi, ako ste proverili vrstu sa slike da nije otrovna? 

Sa kolikom sigurnošću biste ih pojeli? 

Nama su najpoznatiji šampinjoni, koji, inače mogu da se jedu i sirovi i najčešće se koriste iz uzgoja, ali su daleko ukusnije šumske pečurke. 

U našim krajevima se najčešće jedu još i bukovača, vrganji, shitake, tartufi, lisičarke,  smrčak, mlečike, ljutike... 

Pečurke se najbolje očiste se tako što se obrišu čistom krpom, površina da se ostruže u tankom sloju nožem, ili na kratko u vodi, ako u njima ima baš mnogo zemlje. 

Naprskajte ih limunom, ako želite da zadrže boju, jer potamne nakon sečenja.

Mogu da se spremaju na razne načine, mogu da se suše, mariniraju, mogu da se koriste kao začin, može i čaj da se pije, mogu da se kombinuju sa drugim namirnicama, najčešće uz pirinač ili testenine, ili u čorbi. 

Ako ih spremate bez priloga onda je najbolje da ih pečete na roštilju ili teflonu ili kuvate, jer upijaju mnogo ulja, a nije baš ni preporučljivo da kuvanjem ispari sva voda iz njih jer su veoma su bogate antioksidantima, vitaminima – one koje su odgajane na svetlosti su bogate i vitaminom D kojeg tako malo ima u hrani, zatim mineralima kalijuma, fosfora i gvožđa, sadrže i cink i bakar, i skoro su bez natrijuma, pa su pogodne za ljude koji boluju od povišenog krvnog pritiska.

Velika je šteta zbog svih ovih kvaliteta koje pečurke poseduju što se u našim kuhinjama zapravo veoma retko spremaju, i obično se od svih vrsta najlakše nađu i kuvaju samo šampinjoni, ali ova namirnica je veoma cenjena u svim prestižnim svetskim kuhinjama.

Setite se ovog teksta kada budete išli u nabavku sledeći put pa razmislite da malo češće uvedete pečurke u vašu ishranu pa se i raspitajte gde možete naći još neku vrstu, osim šampinjona, zbog velike dobrobiti koje one donose našem organizmu i energiji koju nam daju. 

Sunčica 

Pročitajte i:

Recept za sutlijaš kojem je teško odoleti