Šta su PROGRAMI UMA i kako ih uočiti?

Ono što nas razlikuje od ostalih jeste na koji smo način oblikovani od strane okoline.

Šta su PROGRAMI UMA i kako ih uočiti?

Pored genetskog materijala koji nasleđujemo od predaka, postoji nešto što dodatno određuje u kakvu ćemo se ličnost razviti. Za to je zaduženo naše okruženje i to šta su nas sve naučili ljudi oko nas, od trenutka kada smo postali receptivni za ponašanje drugih koje je uticalo na oblikovanje nas kao ličnosti.

Od trenutka rođenja upijamo nešto što se zovu programi.

Programi ponašanja su načelo koje reflektuje naše dubinske stavove o socijalnim fenomenima. Na primer, naša uverenja o tome koliko novca ćemo zarađivati su rezultat priče roditelja kada smo bili mali, vaspitačica koje su govorile o novcu u našem prisustvu ili na primer kada odemo kod bake i deke i slušamo rečenice poput: potrošice se sav novac, treba štedeti Ili: što više dajem, više imam.  Sve to ulazi kao program u naš nesvesni, a potom u svesni um. Upijamo programe koje već imaju instalirano osobe s kojima smo okruženi tokom odrastanja. Program je sličan kao komjuterski program. Svaka rečenica deluje poput instalacija koju možemo nositi večno sa sobom ukoliko je ne uočimo. I sada dolazimo do suštine. Samom svešću da imamo instaliran program imamo dve opcije, da ga deinstaliramo i zamenimo novom boljom verzijom. Ili da ga osvestimo i dopustimo da nas ograničava stara verzija programa.

KAKO SE PROGRAM MENJA?

Tako što radimo na sebi, tako što vodimo dnevnik misli i uočavamo u kom delu života nam ne ide i poredimo sa mislima i podvlačimo sve ono što je negativno i limitirajuće. Negativna misao koja se automatski ponavlja je zapravo program. Koliko tipova misli, toliko tipova programa. Tako da je ceo život jedno traganje za pogrešno instaliranim programima i deinstaliranje starog u novo.

Na primer, ako imate uverenje da što više se trudite da izgubite kilograme više se gojite, makar vežbali, jeli zdravo, nećete ih skinuti dok prvo ne proverite koja uverenja imate vezano za metabolizam. Ukoliko uvek govorite kako se samo gojite vaš um konstantno ponavlja taj podsvesni obrazac i pretvara ga u realnost. I to je program koji je ograničavajuć.

Drugi primer je da sebi ponavljate kako niste dovoljno dobri jer su vas u okolini ubedili u to. Kada to shvatite potrebno je da promenite uverenje u ja sam dovoljno dobar, ja to mogu, ja sam uspešan/na. Afirmiranjem negativnih obrazaca u pozitivne nakon nekog vremena obavite nešto što se zove REPROGRAMIRANJE. Tako da na taj način sebe reprogramirate.

A šta se dogodi kada uspešno precesuiramo i reprogramiramo svoje obrasce? Usavršava se procesor, usavršavamo se toliko da možemo lagodnije da idemo kroz život koji kako znamo nije lak (eto i primer jednog programa), ali ga tako pospešujemo i zadovoljniji smo na određenim aspektima života.

Koji je vaš program?

I da li ste spremni za jedan veliki apgrejd sistema?

View this post on Instagram

Danasnji mood / Moon in Pisces

Pročitajte i: IVAN MARJANOVIĆ, AVANTURISTA:"Prihvatite sve što je korisno, odbacite sve što nije i dodajte nešto što je vama jedinstveno."