REIKI - blagotvorna metoda za sve nas

Da li ste čuli za Reiki metodu? Da li znate kako ona izgleda i koliko blagodeti u sebi nosi? Da li vam je baš ta metoda potrebna? Hajde da saznamo.

REIKI - blagotvorna metoda za sve nas

Reiki je alternativna metoda koja je nastala od strane velikog učitelja Mikao Usuija krajem 19, početkom 20. veka u Japanu. Mikao Usui je svoja znanja preneo drugim velikim majstorima Reikija i tako sve do danas imamo Reiki koji je dostupan širokoj masi sa gotovo milion praktičara širom sveta. Zanimljiva je činjenica da je Reiki kao metoda poznata još pre 2500. godina gde se spominje u starim spisima Sanskrita. Mikao Usui je samo vratio nazad svetu ovu zlata vrednu metodu. Postoje čak zanimljive priče da metoda potiče još iz vremena Atlantide.

Kako se praktikuje Reiki? Prvo, da biste mogli da radite reiki tretman potrebno je da nađete Reiki terapeuta, majstora ili učitelja koji je sertifikovan. Neki kažu da učitelj bira učenika, što se kod mene zaista desilo. Mog učitelja mi je preporučila prijateljica jos 2018. godine i zanimljivo je što sam u tom periodu radila u jednom tržnom centru i videla sam svog učitelja Dejana Petrovića kako prolazi pored mog pulta. Sećam se da sam tada prosto osetila da ga nisam srela slučajno. Već sledeće godine smo moj partner i ja završili oba stepena reikija i životi su nam se u potpunosti promenili i podigli na viši nivo što se tiče svesti, duha, uma, tela jer ova metoda obično utiče na sve aspekte našeg bića.

Reiki praktičari smatraju da u trenutku kada Reiki uđe u vaš život, ego otpada.

Kineska či energija, indijska prana i japanska ki energija su iste energije koje mi prirodno posedujemo unutar svog organizma, ali zbog stresa i svakodnevnog života ova životna energija postaje manje protočna i skloni smo zbog toga raznim stanjima -  depresijama, bolestima. Tako da Reiki vraća samo onu prirodnu energiju koju posedujete, onu energiju koja je zatrpana od silnih briga, stresa koje smo sakupljali tokom godina.

Reiki možete raditi kod terapeuta, obično tretman traje oko sat vremena. Preporučljivo je da se radi 3-6 tretmana u određenom vremenskom periodu. To možete uraditi preko preporuke, ako nekoga poznajete ko se bavi ovom metodom, ili možete pronaći na sajtu saveza Reiki praktičara. Da biste na sebi radili tretman potrebno je da se inicirate (druga reč za to je usklađivanje) kod Reiki učitelja u prvi stepen, a da biste drugima davali terapije morate završiti drugi stepen Reikija. Stilovi su različiti: originalni Reiki je Usui Reiki, koji je dobio naziv po Mikao Usuiju, ali pored ovog Reikija su popularni i Tibetanski Usui Reiki, Karuna Reiki, egipatski Reiki, anđeoski Reiki. Nije ni bitno koji je stil u pitanju, bitno je da vama prija terapeut, da vam prija tretman i da ste otvoreni za novo poglavlje u životu. Jer zasigurno Reiki može doneti samo dobre stvari.

Nekada dejstvo reikija dolazi neprimetno. Posle par meseci od tretmana jednostavno primetite da ste otpustili blokade, da ste iznenada dobili novi posao, da je neko toksičan otišao iz vašeg života, da iznenada dolaze neke nove prilike. Lično se osećam kao druga osoba otkad sam završila Reiki obuku. Svako ko se odluči na praktikovanje ove metode treba da bude svestan da u trenutku kada budete inicirani ego počinje da se ljušti. Reiki praktičari smatraju da u trenutku kada Reiki uđe u vaš život, ego otpada. I zaista jeste tako.

Zbog čega se koriste dlanovi ruku?

Kako se izvodi tretman? Zavisi od stila do stila mada ću ja opisati kako ja radim tretman. Prvo se postavi namera koju želimo da ostvarimo u nekom narednom periodu, radi se dijagnostika energetskog polja, a potom se ruke polažu po par minuta na čelu, zatim dole ka nogama po čakrama – energetskim poljima tela, ravnomerno sve do kraja tretmana. Naravno, kod grudi se vodi računa gde se postavljaju ruke, takođe kod kukova. Neki praktičari se zbog toga odlučuju da u tim delovima tela drže ruke par centimetra iznad tela da bi klijentu bilo ugodno. Zbog čega se polažu dlanovi ruku? Baš zbog toga što je energetski centrar srca - anahata povezan sa rukama, i na neki način ta „bioenergija“ koja prolazi kroz ruke struji kroz naše dlanove i ima umirujuće efekte na klijente.

Nakon završenog tretmana klijenti se osećaju pre svega opušteno, rasterećeno i srećno.

Da li biste vi probali Reiki metodu?

Pogledaj i: