Njeno visočanstvo – BUNDEVA

Omiljena nezaobilazna sezonska namirnica koju svi volimo - bundeva.

Njeno visočanstvo – BUNDEVA

Bundeva, ludaja ili „vojvođanska banana“ kao najlepši simbol i ukras jeseni je i hrana i lek i nezaobilazna na našim trpezama u jesen ali i tokom cele zime. Bundeva je vrlo inspirativna namirnica koja ima kvalitete i voća i povrća, i kao takva, može da se priprema i u slatkoj i u slanoj varijanti. Može da se jede i živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam blagotvorno deluje i njen sok. Zatim su veoma zdrave i ukusne semenke bundeve ili moj omiljeni začin svake salate: ulje od bundeve.

Bundeva je bogata biljnim vlaknima, i gotovo je bez masnoće pa je u sastavu mnogih kašica za bebe, ali se koristi i u kozmetici u mnogim kremama i maskama za lice. Plod bundeve sadrži 90 % vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina, snažan je antioksidant i preventivno smanjuje rizik od pojave tumora, preporučuje se i dijabetičarima. 

Ovo su samo neki od mnogo lekovitih namena ove namirnice, a ono što je možda manje poznato je da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizamu, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće.

      Dakle, priroda sve uredi, a priroda je mesto gde svi vode ljubav i svi su u balansu. Učimo malo od te prirode, pa ako nam se čini da             dolazi još jedna depresivna zima, u plodu bundeve se nalazi lek za bolje raspoloženje - serotonin. A onaj ko traži taj i nađe, sve.

A što se tiče recepata, volim da učim od žena koje kuvaju s ljubavlju i koje uz hranu okupljaju porodicu za stolom. To su najsnažnije žene koje znam. Od njih svašta naučim o životu, ali i "ukradem" neki recept koji su nasledile od svojih majki ili baka. Sviđa mi se to da naučim da pripremam hranu na starinske, tradicionalne načine.ž

Evo nekih predloga kako da spremite bundevu u slanoj i slatkoj varijanti, pa vi dalje istražujte recepte, ili sami smišljajte kada vam poraste nivo serotonina i krene inspiracija kao meni danas.

Potaž od bundeve je nezaobilazan na mojoj jesenjoj trpezi, i on, kao i pire, može da bude u kombinaciji sa krompirom, lukom, šargarepom, cveklom, đumbirom, a ta ista kombinacija namirnica  se odlično slaže sa raznim vrstama testenina i sireva, jogurta, kiselog mleka.

Bundeva može i da se puni sa kombinacijom pirinča i mesa, ili pečurki u vege varijanti.

Nezaobilazna rastezana pita sa bundevama i cimetom je najslađa, ali tu su i pečene bundeve u rerni, pa testenina sa bundevom u slatkoj varijanti, lekoviti med od bundeve, pa razni „patišpan“ kolači, kuglofi i mafini u kombinaciji sa jabukama, kruškama, narandžama, dunjama, đumbirom, medom, pa i čokoladom, što da ne.

Dragi moji, ako je siguran put da dođemo do nečijeg srca preko stomaka, i kako sada znamo da bundeva podstiče rad hormona sreće, onda ona definitivno mora biti na meniju ove večere, u bilo kojoj varijanti, slatkoj ili slanoj i onda kada nam prirodnim putem poraste nivo serotonina u krvi pustimo muziku i zaplešemo u laganom ritmu i potpuno se predamo tom plesu.

Dalje režirajte sami... 

Sunčica Božić 

Pogledaj i: