MARIJA LAKIĆ: Moda kroz vekove i moda danas

Početak mode navire krajem 13. veka. Bogati oduvek koriste odeću da pokažu svoju moć i status u društvu.

MARIJA LAKIĆ: Moda kroz vekove i moda danas
Još tada je postojala podela materijala za bogati i siromašni sloj ljudi kako bi se napravila vizuelna razlika medju njima.
Pojavom Marije Antonete moda se podiže na viši nivo. U modnoj industriji je i danas normalno odvajanje materijala po statusu društva. Kao modni bloger sam protivnik toga jer moda je ljubav, a ne bolelest koja se nameće. Medjutim, kod nas moda polako postaje moranje i pritisak društva da se preko nje ističemo u moru istih ljudi.

Da li žena može izgledati isto ako nosi isti model uradjen u dve vrste materijala? Apsolutno. Žena treba znati kako da iznese ono što obuče, bilo jeftino ili skupo.
Prvi modni dizajner Carls Vort, dizajnirao je prve haljine i kreairao svoj brend sa etiketama. U 19. veku moda dobija znatnu notu vrednovanja, ali sav trud nestaje početkom Prvog svetskog rata. Za period pre rata, elegancija i glamur nisu postojali. Modeli nisu morali biti mršavi, obim struka nije bio važan. Tek 1942. godine je dizajner Žan Pato predstavio mršavo žensko telo kako bi istakao posebnost pariske mode.

U to vreme akcenat mode bio je stavljen na luksuzan stil, dok je u 21. veku komercijala uzala primat. Toga smo svi svedoci.
Da li joj se radujem?
Definitivno ne! Uz komercijalu postajemo uniformisane, sve je manje posebnosti u odevanju, a ukoliko me pratite, shvatile ste da uvek perdlazem neobične i nesvakidašnje komade.

Dopada mi se što je modni stil, kao i sama moda dobili značajan podvig početkom ovog veka. Sigurna sam da uz influensere žene bivaju sigurnije u sebe i svoju ličnost, ne boje se da isprobavaju različite modne kombinacije, što znatno smanjuje komercijalne proizvode. Drago mi je što se ponovo javlja modno budjenje koje je zatajilo.
Devojčice me uglavnom pitaju: "Zašto moram biti drugačija od drugih?", moj odgovor je uvek isti: "A zašto ne bi bila?".

Koliko je vama bitna moda i stil oblačenja?