MARGITA BEĆIROVIĆ VULANOVIĆ, PORTAL LOZEN: “Kad porastem biću Miranda Prisli”!

Portal Lozen, uređuje Margita Bećirović Vulanović i ako nas pitate, po mnogo čemu je poseban.

MARGITA BEĆIROVIĆ VULANOVIĆ, PORTAL LOZEN: “Kad porastem biću Miranda Prisli”!

Ona je profesorka filozofije, zaljubljena u novinarstvo. Upravo iz te ljubavi nastao je portal lozen.me koji ćete zavoleti čim pročitate prvi tekst. Inspirativne i drugačije teme krase ovaj mali Internet kutak, a mlada profesorka ga samostalno uređuje. Ko je dama iz Crne Gore Margita Bećirović Vulanović, zašto je poželela da se kroz svoje tekstove javno obrati i ko je bio idejni tvorac imena portala, saznaćete u nastavku intervjua.

Kako biste nam predstavili sebe u privatnom smislu? Ko je Margita?

Mali Princ koji je svoje utočište našao u Sofijinom svijetu... Ona koja je rođena da ispravlja krivu Drinu.

Kako je jedna profesorka filozofije došla na ideju da pokrene portal lozen.me?

Gledajući film “Đavo nosi Pradu” rekla sam sebi: “Kad porasteš bićeš Miranda Prisli”, šalu na stranu, poželjela sam da kreiram online kutak kako bih se bavila svim onim temama koje interesuju mene, ali i žene koje ja poznajem. Ako teme o kojima pišem na portalu "Lozen" posmatram kao profesorica filosofije, onda ću reći da su one filosofija malih stvari, jer akcenat stavljam na poslove koje obavljamo, karijere koje smo izgradili, knjige koje čitamo ili pišemo, mjesta koja rado posjećujemo, jer sve je to takođe važno za formiranje naših spoznajnih, etičkih i estetskih sudova.

View this post on Instagram

,, Kad ostarim nosicu haljinu boje purpura i crveni sesir koji ne ide i ne stoji mi, trosicu penziju na pice, letnje rukavice i satenske cipele. I pricati kako nemam para za hleb. Kad se umorim sescu na ivicnjak, sakupljacu reklamne uzorke po radnjama i pritiskati alarmnu dugmad. Vuci stap uz gelendere nadoknadjivacu propusteno u trezvenoj mladosti. Izlazicu na kisu u kucnim papucama, brati cvece po tudjim bastama, gomilacu pera, olovke i druge tricarije i poceti da pljujem.A sad jos moramo paziti da nam se odeca ne pokisne, placati na vreme kiriju i ne psovati na ulici, pruzati dobar primer deci, pozivati prijatelje na veceru i citati novine. A mozda bi trebalo da se vec pomalo pripremam, da ljudi koji me znaju ne budu iznenadjeni, kada odjednom ostarim i pocnem u purpurno da se odevam. " #lozen #poezija #umjetnost #stihovi #kultura #pjesnik #knjizevnost #kisa #pjesnikinja #citajtelozen

A post shared by Margita Becirovic Vulanovic (@margita_b_v) on

Foto: Instagram

Zašto baš naziv Lozen i po čemu se ovaj online kutak razlikuje od drugih?

Kad sam upisala alternativne Ženske studije zakoračila sam u svijet meni do tada nepoznat, učila sam o ženama o kojima se ne uči u toku formalnog obrazovanja ili o kojima se premalo uči, taj svijet čine: Hipatija, Eloiza, Kristina de Pizan, Lozen, Milunka Savić, Anica Savić Rebac, Ksenija Atanasijević, Klara Cetkin, Roza Luksemburg, Simon de Bovoar… Portal je mogao da se zove kao bilo koja od tih heroina, izabrala sam Lozen, tu apačku ratnicu, jer je bila štit svog naroda i uspomena na nju živi u srcima svih boraca za slobodu.

    Ne pišem bolje od drugih ali pišem drugačije, pišem za ljude, a ne za pretraživač, ne fotošopiram stvarnost, možda se po tome Lozen razlikuje od većine drugih portala. Portal sam, što mu i naziv pokazuje, namijenila sam hrabrim ženama, ratnicama, onima koje su se borile i koje se svaki dan bore za sebe, svoj posao, svoju porodicu.

Teme za Vaš portal su interesantne i svestrane. Kako birate teme o kojima ćete pisati i da li radite sami?

Oblasti o kojima pišem su: kultura, roditeljstvo, karijera, samorazvoj, u rubrici lifestyle pišem o modi, putovanjima, ukusnim jelima, sportu. Rubrika inspiracija namijenjena je za ličnosti od kojih se ima šta čuti i naučiti, ali i za prirodne i društvene fenomene. Većinu tekstova pišem sama ali objavljujem i tekstove talentovanih, uspješnih žena, neke od njih će uskoro postati dio Lozen tima. Smatram da su moje saradnice sve one divne, odvažne žene koje me svojim riječima i djelima inspirišu. One koje su bile, kao i one koje sada bivaju, dok je njih biće i tema. 

View this post on Instagram

Divno mjesto za odmor i razgovor... #lozen #zividrugacije #citajtelozen

A post shared by Lozen (@lozen_me) on

Čitajući tekst o žabi sam se nasmejala, ali i nešto novo naučila. Da li, po Vašem mišljenju, treba biti „gluv“ za negativne komentare i grabiti ka svom cilju?

Surova istina je da su mnogi životi i mnoge karijere zaustavljene u razvoju zbog straha od kritike i od onoga  šta će selo reći. Moj omiljeni pjesnik Vito Nikolić je napisao:

                                 Na gradove udariće trava,

                                  I zavesti svoju strahovladu,

                                  Svi cvjetovi ostaće bez glava,

                                  Da bi bili sa travom u skladu.

Predivno opisana sudbina svakog cvijeta koji se ističe u odnosu na travu, a trava kao trava pokušava da ga svede na svoju mjeru, zato i jeste trava.

Svi mi imamo one koji su uvijek spremni da kažu nešto negativno, da ospore i omalovaže, ali bismo trebali naučiti da nas to ne dotiče. Ipak, treba napraviti razliku između dobronamjernog komentara iako je negativan i onog koji je zlonamjeran. Ja tačno znam čije mišljenje cijenim, iako ne volim ni pretjerane pohvale, ni pretjerane pokude. Svi mi dobro poznajemo naš mentalitet i svi smo makar jednom čuli, nešto slično ovom komentaru: ,,Ko je otvorio kozmetički salon? Ona? Pa ona nije umjela prozor otvoriti?”. Kod nas je mala granica između omalovažavanja i obožavanja, čovjek treba da nauči da ne prima k srcu ni jedno, ni drugo.

Odabrano za tebe: JOVANA ŠIPČIĆ, urednica i preduzetnica: "Uspeh je neminovan ako se radi na sebi i inovativnosti!"

Lektorka: Dragana Dimitrijević