Macini integralni štapići sa belim vinom

Jeste primetili kako su svi počeli da previše banalizuju zdravu ishranu zaboravljajući ono što smo oduvek i znali – da je najzdravija ishrana, zapravo, tradicionalna ishrana čiji je sastavni deo bio i post, odnosno odustajanje od prejedanja, bez obzira da li ste religiozni ili ne.

Macini integralni štapići sa belim vinom

Jeste primetili kako su svi počeli da previše banalizuju zdravu ishranu zaboravljajući ono što smo oduvek i znali – da je najzdravija ishrana, zapravo, tradicionalna ishrana čiji je sastavni deo bio i post, odnosno odustajanje od prejedanja, bez obzira da li ste religiozni ili ne. Čini se kao da smo svi malo pobrkali lončiće pa ne znamo više šta je zdravo i sve više kupujemo gotovu prerađenu hranu sa lažnom oznakom organic, integralno ili zdravo pa se izgubio i smisao pripremanja obroka, ali i okupljanja porodice na zajedničkom ručku za stolom, na žalost.

Hajde da se malo vratimo tradiciji i napravimo zajedno jedne „vegetarijanske“ štapiće po receptu moje prijateljice Mace sa belim vinom s obzirom da obe potičemo iz vinskog Srema i da tradicija našeg podneblja podrazumeva vino u svakodnevnom životu, ali u umerenim količinama, naravno.

Ove zdrave grikalice sa semenkama su idealne za grickanje na družnju sa prijateljima uz partiju karata, ili neke druge društvene igre.


Evo ih i mere:


bundevino seme ( jedna šoljica za kafu)

Laneneno seme (jedna šoljica za kafu)

Suncokretovo seme (pola šoljice za kafu)

Vino (belo ili rose – 3 dl)

Susam (jedna šoljica za kafu)

So (supena kašika)

Šećer (jedna kašika – može, a i ne mora)

Ulje (miks maslinovo i malo više suncokretovo – 2,5 dl)

Brašno (integralno 300 gr)

Brašno (pšenično 300 gr)

Sve ove semenke možete samleti u mlinu za kafu i pomešati sve suve sastojke i onda dodati ulje i vino i razvući tanko, seći u štapiće i uvrtati pa ređati na pek papir i peći na 220 stepeni.  Možete slobodno pustiti mašti na volju pa menjati vrste semenki i brašna i začina, ali ovo vam je neka osnovna mera. Zarazne su za grickanje i veoma ukusne, ali ono što je najvažnije je da su sigurno mnogo zdravije od svih kupovnih proizvoda i idealne da ih podelite na druženju sa prijateljima.

Obavezno nam javite utiske.