KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić: DONOŠENJE NOVOGODIŠNJIH ODLUKA –RITUAL, POTREBA ILI ZABLUDA?

ZAŠTO IMAMO POTREBU DA DONESEMO VAŽNE ODLUKE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI I ZAŠTO IH SE NIKADA NE PRIDRŽAVAMO?

KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić: DONOŠENJE NOVOGODIŠNJIH ODLUKA –RITUAL, POTREBA ILI ZABLUDA?

Donošenje odluka uvek je povezano sa nekim važnim datumom. Prokrastinacija nas muči i prolongira naše odluke i  planove u nedogled.

A onda se dogodi neki važan datum, godišnjica, 1. septembar, početak zime, leta, jeseni, naš rođendan ili jednostavno Nova godna. Da, Nova godina je baš kao idealno vreme za promeniti nešto i stati na put prokrastinaciji. I kada malo bolje razmislim, svi upadnemo u tu zamku, zar ne?!

TEŠKO JE ODOLETI NALETU ENTUZIJAZMA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI I NE POŽELETI OSTVARENJE SVEGA ONOGA ŠTO SMO TAKO DUGO ODLAGALI.

Prva zamka je što izmeštamo ostvarenje želje izvan nas i premeštamo je u eksterni prostor nekog npr. Deda Mraza u ovom slučaju. To zasigurno odlaže ispunjenje iste, jer ćemo opet ostati inertni posle naleta novogodišnje motivacije. Druga zamka je što „natrpamo“ sve želje odjednom i pošaljemo Univerzmu poruku jednog totalnog haosa. Kako ćemo dobiti traženu energetsku pomoć, ako želimo sve želje odjednom. I one ljubavne i poslovne, ali i finansijske i avanturističke i one pomalo bezobrazne, ali i one nevine, plemenite i naivne. 

SLOŽIĆETE SE DA TAKO DELUJEMO NEOZBILJNO I PRILIČNO BUDALASTO I LOGIČNO JE ŠTO NIKO, PA NI UNIVERZUM NE MOŽE DA NAS SHVATI OZBILJNO! 

Kada se stišaju sve praznične strasti, opet shvatimo da samo od nas samih zavisi naš život i ostvarenje onih bajkovitih želja koje smo poželeli sa pogledom u nebo te praznične noći. I onda pod naletom sada razočarenja, pod sumnjom u svoje moći i kompetencije za ostvarenje naših  želja i namera, pustimo da nam se prokrastinacija ponovo uvuče u svakodnevicu, do 1. februara, ili Uskrsa ili nove školske, studentske ili neke druge, a ako ništa, onda svakako do sledeće Nove godine. 

VAŽNO JE RAZUMETI TE TANANE PROCESE I OSVESTITI DA I SLABOST I SNAGA ŽIVE U NAMA I SAMO JE PITANJE KOJOJ ĆEMO SLEDEĆEG JUTRA REĆI „DOBRO JUTRO I DOBRODOŠLA U MOJ ŽIVOT“!

Duboko verujem da je najteže priznati da smo sami kreatori svoje stvarnosti, pa čak i kada su objektivne spoljašnje okolnosti izvan naše kontrole. Mi možemo da hrabrimo i kontrolišemo svoja ponašanja u svim eksternim okolnostima. Stara poslovica kaže: „Ko hoće nađe način, ko neće, nađe izgovor.“ Šta je vaš izbor? 

KAKO DA KOMUNIKACIONO INTELIGENTNO POŽELIMO NOVOGODIŠNJU ŽELJU I DONESEMO NOVOGODIŠNJU ODLUKU?

Vrlo jednostavno. Mislim da sam u jednoj od prethodnih kolumni napisala da francuzi imaju jednu sjajnu poslovicu koja glasi: „Slon se jede malom kašičicom.“ Ne znam zašto su uzeli baš slona za primer, moguće zbog gabarita, ali da, baš u tome leži odgovor na postavljeno pitanje.

POŽELITE SAMO JEDNU ŽELJU I TO ONU KOJU ĆETE MOĆI DA ISPUNITE SAMI, SA SOPSTVENIM KOMPETENCIJAMA I TO KORAK, PO KORAK!  

To je zaista jedini način da stvarno i ispunite želju i novu odluku sprovedete u delo. Takođe, to je dobar način da bodrite sebe kroz sam proces. Naravno, cela stvar zavisi samo i jedino od vas, što je dobra vest, jer vraća fokus i moć u vaše biće. 

I na kraju, a jednako važno, ako ne i najvažnije, ovakav način rada i ispunjenja ODRŽAVA MOTIVACIJU, JER DELUJE MOGUĆE I OSTVARIVO. 

POŽELITE JEDNU LEPU ŽELJU ZA VAS, DONESITE SMO JEDNU ODLUKU, NAPRAVITE PLAN I KRENITE POLAKO U REALIZACIJU ISTOG. SVAKI KORAK BIĆE POMAK NAPRED, A VI SVE SNAŽNIJI DA MOŽETE DA USPETE I DA STE VI VAŠ NAJBOLJI DEDA MRAZ! 

U videu koji sledi pogledajte detaljno objašnjenje, da bi vam priča o ovoj temi bila kompletna, a i da bi bili spremni za ono što sledi! 

Vidimo se uskoro i radujem se otkrivanju novih komunikacionih izazova i razotkrivanju i savladavanju istih uz našu jutarnju kaficu.

SREĆNU I USPEŠNU NOVU GODINU ŽELI VAM VAŠA PROF. DR JELENA BAJIĆ ☺ 

Za više informacija o EDUKATIVNOM PROGRAMU  „KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA“ pogledajte na:

http://www.komunikolog.live/

http://intelligentcommunications.org/rec-predsednice/   

https://www.linkedin.com/in/drjelenabajic/

https://www.instagram.com/drjelenabajic/?hl=srveoma 

https://www.youtube.com/channel/UC5wkEgxzPSzYuIYD_qW3oiA/videos

Izvor: YouTube

Nadam se da vam je tema interesantna. U narednim susretima dobrodošli ste da zajedno otkrivamo izazove inteligentne komunikacije. Naravno, pišite u komentarima ili na društvenim mrežama sa kakvim se izazovima vi suočavate kada je komunikacija u pitanju!

Do narednog čitanja...

Lep pozdrav,

Vaša Prof. dr Jelena Bajić