KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić: DA LI STE USAMLJENI?

PRAZNIČNA USAMLJENOST VS PORODICA KAO OSNOVNA ĆELIJA DRUŠTVA

KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić: DA LI STE USAMLJENI?

Dragi moji inteligentni komunikolozi stigla nam je konačno i ta Nova 2021. godina. Toliko mnogo prizivana od strane svih koji su prepadnuti dešavanjima iz 2020. samo želeli da joj vide kraj. Ipak, prve vesti u Novoj godini nisu bile sjajne, neki mladi lekari su izgubili bitku sa Kovidom. Lično sam bila pogođena već početkom godine baš, smrću mog FB prijatelja, anesteziologa koji je mesecima pomagao drugima, a eto na kraju se razboleo i sam i otišao u 37. godini života. 

Često govorim na mojim predavnjima, ali i u krugu prijatelja, nije to do godine i brojeva, jednostavno takva je stvarnost u kojoj se trenutno nalazimo! U prethodnoj, ali i nekim ranijim kolumnama, naglašavala sam da mi kreiramo svoju stvarnost i da je važno to znati. Sada mi je proletela misao, zapravo sećanje na jednu situaciju i Mentorku na doktorskoj disertaciji, moju dragu Tanju, koja mi je u jednom mom naletu entuzijazma skrenula pažnju da ipak ne zavisi sve od naše inteligentne komunikacije. Rekla je: “Ne možemo rešiti glad u svetu boljom komunkacijom, ili ratove koji se vode, kao i velike ekonomske krize i lomove. Nećemo sada da preterujemo, ipak ne može sve da se reši boljom komunikacijom!“

Tada sam malo zastala i čak i poverovala u izrečeno. Ali sada, kada je iza mene doktorat, Patent, mnogo rada i radova u akademskim, ali i stručnim krugovima, ipak mogu da kažem da nije baš sasvim tako!

KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA JE USMERENA NA NAŠE INTRAPERSONALNE I INTERPERSONALNE MOMENTE U ŽIVOTU. ONA NAS HRABRI ILI LOMI, U SITUACIJI TEŠKOG VIRUSA, ILI TEŠKE EKONOMSKE KRIZE, SASVIM JE ISTO. KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA NAM TAKO ODUZIMA, ILI PAK DODAJE NEOPHODNU SNAGU DA IDEMO DALJE I DA SE IZBORIMO SA IZAZOVIMA KOJI SU NAM NA PUTU.

Moja draga Tanja je bila u pravu da se ne može sve eksterno, globalno rešiti, jer ima puno aktera i raznih nepoznanica, ali interno, u našem habitusu može. Može, jer od poruka koje sami sebi šaljemo zavisi naš dan, nedelje, mesec, godina, a tako i život. Doktorat sam stoga i započela citatom u koji duboko verujem: “Ako misliš da ćeš uspeti u pravu si, i ako misliš da nećeš uspeti, opet si u pravu.“ 

A ŠTA JE SA PORUKAMA USAMLJENOSTI U PRAZNIČNIM DANIMA?

Usamljenost takođe nije eksterna, već duboko interna, lična stvar. Ono osećanje koje možete imati kada ste sami, ali čak i kada ste okruženi dragim, i veoma bliskim ljudima. Često sam kroz odrastanje razmišljala koliko se razlikujem od mojih bliskih ljudi. Koliko mi je u tom životnom periodu bio potreban ceo „svemir“ i koliko sam za njim tragala i tragala. Svojoj porodici sam tada bila neobična, govorili su da previše želim i maštam i da su neke stvari nemoguće, nedostižne. Nisam im poverovala i uvek sam odbijala da svet posmatram iz tog jednostavnog, operativnog moda. To mi je sigurno pomoglo da postignem sve što sam želela sa jedne strane, ali sa druge, pravilo mi je puno problema u onim svakodnevnim stvarima koje se jednostavno moraju obaviti.  

ČESTO SE SETIM JEDNE REČENICE MOJE MAME IZ TOG VREMENA: ČAK I AKO BUDEŠ DOKTOR NAUKA, MORAĆEŠ DA PEREŠ SUDOVE! I ZAISTA JE TAKO, BAŠ KAO ŠTO JE I REKLA! INAČE NIKADA NISAM VOLELA DA PEREM SUDOVE, PA ČAK NI DANAS, SAMO DA IH POREĐAM U MAŠINU. REZULTAT TOGA JE UVEK NEKA POLOMLJENA ŠOLJICA, ČAŠA, TANJIR. MOJI UKUĆANI SE SADA VEĆ SMEJU NA TO, JER OČEKUJU DA ĆE SE DOGODITI. 

Da se vratimo svemiru koji svako od nas ima u sebi i za kojim traga u odrastanju, ali i kasnije dok se bavi naukom, praksom, u krajnjoj istanci, životom uopšte. Mislim da smo svi pomalo usamljeni u svojim nastojanjima i da se često dogodi da nas ljudi u početku ne razumeju najbolje, a ako iskačemo iz proseka naročito. Ali sve je to normalno i nije strašno. Važno je samo ne tražiti eksterno odobravanje, a to nije svima lako, naročito ako se uzmu u obzir sve skrivene psihološke zabrane koje nosimo u sebi. Ipak, ovo je baš ozbiljna tema i posvetićemo joj se u celosti neki drugi put. 

DA LI NAM NAŠA PORODICA POMAŽE ILI ODMAŽE U DOSEZANJU LIČNOG SVEMIRA?

Iz iskustva u radu sa klijentima, ali i kroz predivne razgovore sa studentima, došla sam do zaključka da je primarna, a kasnije i sekundarna porodica naša najveća snaga i naš najveći kamen spoticanja. Znam da je kontradiktorno, ali objašnjenje bi bilo da ako smo imali sreće da nas u primarnoj porodici razumeju bar do nekle i podrže naše ideje, planove i talente, a u sekundarnoj da ih neguju (naravno jedni drugima uzajamno), onda smo zaista imali sreće. Ipak, praksa pokazuje da je u velikom broju slučajeva tok odrastanja, ali i kasnijeg života pojedinaca, prožet najčešće nerazumevanjem, zavišću, u najboljem slučaju hladnim posmatranjem dešavanja u njegovom životu. 

PORODICA JE OSNOVNA ĆELIJA DRUŠTA KAKO PIŠE U KNJIGAMA. VAŽNA JE KAO STUB I OSLONAC U ŽIVOTU SVAKOG POJEDINCA, ALI MOŽE BITI I MESTO STRAŠNIH DEŠAVANJA IZA ČETIRI ZIDA. DANAS JE JAKO UGROŽENA USLED SVIH MODERNIH DEŠAVANJA U XXI VEKU. STOGA POETIČNO SHVATANJE BILO KOG POJMA, PA I POJMA PORODICE MOŽE DA BUDE IZVOR RAZOČARENJA I TUGE ZA MNOGE. 

Za kraj bih zaključila da je svakako najbolje pouzdati se u svoje snage i kompetencije. Ako porodica pomaže u tome super, ako ne, opet super. Takođe, sasvim je ok osamiti se povremeno i uzeti vreme za sebe, ali ako ste prečesto sami i to vam ne prija, onda potražite pomoć. Naravno i ako ste jako usamljeni u okrilju svoje porodice, takođe potražite izlaz iz stanja koje vam nije prijatno. 

SETITE SE DA STE VI TI KOJI U SVAKOM TRENUTKU MOGU I MORAJU DA NAPRAVE PROMENU IZ SITUACIJE KOJA IM NIJE UGODNA. AKO VAS JE NEKO UBEDIO DA NEMATE TU MOĆ, TO NIJE TAČNO. IMATE SVE ŠTO VAM JE POTREBNO DA KRENETE PUTEM KOJI VAM SE SVIĐA I NE DOZVOLITE DA VAS BILO KO UBEDI U SUPROTNO. 

KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA KOJU POLAKO USVAJATE POMOĆI ĆE VAM NA TOM PUTU, NAJPRE KAO SNAGA DA KRENETE, A ONDA I KAO VODILJA DA ISTRAJETE. JER INTRAPERSONALNA KOMUNIKACIJA (VAŠE MISLI) SE PRETAČE U INTERPERSONALNU KOMUNIKACIJU (SVAKODNEVNE INTERAKCIJE VAS SA VAŠIM OKRUŽENJEM) I TO JE SIGURAN I JEDINI PUT DA DOBIJETE ONO ŠTO ŽELITE. JEDINO JE VAŽNO DA NAUČITE INTELIGENTNO DA KOMUNICIRATE!

Pozdravljam vas za sada u nadi da ćete umeti da upravljate svojim mislima na najbolji mogući način, a onda i svojom komunikacijom sa ljudima koji vas okružuju. Ako za to i dalje niste kadri, nemojte da brinete već se slobodno javite da zajedno krenemo putem INTELIGENTNE KOMUNIKACIJE, a samim tim kvalitetnijeg načina života. 

SVAKOME JE PONEKADA POTREBAN UČITELJ, MENTOR ILI BAR SAPUTNIK NA PUTU PROMENE. JEDNA STARA POSLOVICA KAŽE: „KADA SI TI SPREMAN, UČITELJ SE POJAVI.“ 

U videima koji sledi pogledajte detaljno objašnjenje, da bi vam priča o ovoj temi bila kompletna, a i da bi bili spremni za ono što sledi! 

Vidimo se uskoro i radujem se otkrivanju novih komunikacionih izazova i razotkrivanju i savladavanju istih uz našu jutarnju kaficu.

SREĆNU I USPEŠNU NOVU GODINU ŽELI VAM VAŠA PROF. DR JELENA BAJIĆ ☺ 

Za više informacija o EDUKATIVNOM PROGRAMU  „KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA“ pogledajte na:

http://www.komunikolog.live/

http://intelligentcommunications.org/rec-predsednice/   

https://www.linkedin.com/in/drjelenabajic/

https://www.instagram.com/drjelenabajic/?hl=srveoma 

Izvor: YouTube


Nadam se da vam je tema interesantna. U narednim susretima dobrodošli ste da zajedno otkrivamo izazove inteligentne komunikacije. Naravno, pišite u komentarima ili na društvenim mrežama sa kakvim se izazovima vi suočavate kada je komunikacija u pitanju!

Do narednog čitanja...

Lep pozdrav,

Vaša Prof. dr Jelena Bajić

Pročitajte i:

KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić: DONOŠENJE NOVOGODIŠNJIH ODLUKA –RITUAL, POTREBA ILI ZABLUDA?