KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić: DA LI STE RASPOLOŽENI ZA JUTARNJU KAFU SA VAŠIM KOMUNIKOLOGOM?

ŠTA JE ONO O ČEMU RAZMIŠLJATE UZ PRVU JUTARNJU KAFICU?

KOLUMNA, Prof. dr Jelena Bajić:   DA LI STE RASPOLOŽENI ZA JUTARNJU KAFU SA VAŠIM KOMUNIKOLOGOM?

Ispijanje jutarnje kafe kao ritual, na našim prostorima veoma je rasprostranjen i prihvaćen. Englezi piju čaj u 17h, a Balkan nekako više voli kafu i to Tursku najčešće. Neću ovaj put ulaziti u temu zašto se ona tako zove i da li je to ispravno ili ne. Jednostavno, to je ritual koji se prenosi s kolena na koleno i to je tako. 

Kada sam bila mlađa, kafa mi je bila jako gorka čak i kada je imala dosta šećera u sebi. A eto, danas je pijem skroz bez šećera, pa mi neki kažu: „Piješ gorku kafu zato što ti je život sladak.“ U nekim tinejdžejskim danima kafa je dobila novu dimenziju uz prvu zapaljenu cigaretu, dok su studentski dani doneli novi uvid ispijanja kafa sa drugaricama uz još jedan ritual, a to je gledanje u šolju! Jako zanimljivo sa ove tačke gledišta, ali nekako smo sve umele da prepoznamo neke oblike u šoljici kafe i da njihovo značenje utkamo u već nama veoma poznat život svojih drugarica. Bila je to jedna benigna zabava u pauzama zahtevnog učenja. 

Sa vremenom i protokom godina, prvim zapolsenjima i ljubavima, ispijanje kafe i „Kada idemo na kafu?“ poprimilo je razna značenja, od kolegijalno-prijateljskih, sve do ljubavnih! 

TAKO SE RITUAL ISPIJANJA KAFE PROŽIMAO KROZ SVE SEGMENTE NAŠIH ŽIVOTA I UVEK JE OSTAO KAO OTVORENA PONUDA POPITI KAFU SA NEKIM, NEGDE, NEKADA...

Setim se ponekad mojih roditelja, koji bi u tadašnjem Beogradu koji naravno nije bio tako užurban kao današnji, ali imao je neki svoj tempo, uveče, kada nas decu stave na spavanje (bar su oni tako mislili) sednu da popiju zajedno kafu i podele promišljanje o danu za njima. Sada, kao neko ko ima godina kao oni tada, vidim da je to bio dobar ritual ispijanja kafe (mada možda ne baš zdrav za večernje sate) u kome bi se muž i žena pogledali u oči i pipričali malo. Reći ću samo da moj muž nikada nje voleo da pije kafu, a rituali su, složićete se, veoma važni! 

JUTARNJA KAFA KAO POSEBNI UŽITAK

Danak vremena u kome živimo svi plaćamo na ovaj ili onaj način. Ipak, u svakom našem danu ukrademo po neku oazu u vremenu samo za nas. Nekome je to odlazak na reku, nekome šoping, nekome druženje, a mnogima (znam pouzdano po rečima mojih klijenata) to je baš vreme jutarnje kafe. Kažu da ustanu malo ranije dok se još deca nisu probudila, ili neka druga distorzija nije stupila na snagu i uživaju u tišini i prvim jutarnjim satima, onako sami sa sobom. To naravno najčešće bude vrlo brzo prekinuto, ali osećaju da su ipak uzeli nešto za sebe, neki mali kutak u vremenu. 

I da, najčešće tu prvu jutarnju kafu pijemo sami. Nekada na poslu sa kolegama, nekada sa ukućanima, ali najčešće sami, što mnogi kažu da im čak jako prija. I ja spadam u tu kategoriju. 

KUDA LUTAJU NAŠE MISLI DOK ISPIJAMO PRVU JUTANJU KAFU?

Kako se u mojoj kolumni neprestano bavimo komunikacijom, kako interpersonalnom, tako i intrapersonalnom, prirodno se nameće pitanje:

A O ČEMU TO RAZMIŠLJAMO DOK PIJEMO JUTARNJU KAFU?

Verujem da u prvi mah i nemate odgovor na ovo pitanje, ali ako malo promislite setićete se. Elem, najčešće pravimo plan i pripremu za predstojeći dan. Nekada se sećamo prethodnog, ukoliko je nešto ostavilo jak utisak na nas. Povremeno pokušavamo na najbolji način da rešimo neku situaciju, a nekada jednostavno uživamo u sunčanom jutru na terasi i maštamo, sanjarimo. Naravno, sve je ok i sve je dozvoljeno. To je naše vreme i naš um. 

PREPORUKA BI BILA DA KAKO VEĆ NEMINOVNO UPUĆUJEMO SEBI IZVESNE PORUKE TOKOM TOG JUTARNJEG RITUALA, ONE BUDU POZITIVNE I NADAHNJUJUĆE. TAKOĐE, PREDLAŽEM DA TE MINUTE PRVE JUTARNJE KAFE ODVOJIMO BAŠ KAO VREME ZA LEPE PORUKE SEBI I UŽIVANJE U TIŠINI (ILI MUZICI NARAVNO!), A DA TEK POSLE TOGA PLANIRAMO PREDSTOJEĆI DAN. 

Tako ćemo doći do pozitivne energije i nećemo se odmah preplaviti činjenicom neispunjenih planova, obaveza i očekivanja. Ali, nadahnuti i smireni bićemo spremni za „suočavanje“ sa novim danom i sigurna sam da ćemo tako biti uspešniji u njemu. VERUJTE, PROBALA SAM. 

KAKO ĆE IZGLEDATI JUTARNJA KAFA SA VAŠIM KOMUNIKOLOGOM PROF. DR JELENOM BAJIĆ?

U ovom novom ciklusu našeg druženja ideja je da se uz jutarnju kafu, simbolički rečeno, pozabavimo jako važnim temama čoveka XXI veka. Način će biti isti kao što ste i navikli od mene, a neke od tema koje ćemo obrađivati biće vezane za psihološko-komunikološku prizmu našeg uma. Kako smo se već dosta družili u prvom ciklusu pod nazivom „Komunikologike u doba Korone“ i kako sam vam dodelila titulu „INTELIGENTNOG KOMUNIKOLOGA-POČETNIKA“, shvatite ovo što sledi kao neku vrstu nadogradnje, nastavka, zapravo sledećeg, VIŠEG NIVOA POIMANJA SVIH IZAZOVA KOMUNIKACIONE INTELIGENCIJE

Dobrodošli ste da prihvatite izazov i iznenadite prvenstveno sebe, a onda i ljude oko vas, divnim znanjima i primenom istih iz domena INTELIGENTNE KOMUNIKACIJE. 

U videu koji sledi pogledajte detaljno objašnjenje, da bi vam priča o ovoj temi bila kompletna, a i da bi bili spremni za ono što sledi! 

Vidimo se uskoro i radujem se otkrivanju novih komunikacionih izazova i razotkrivanju i savladavanju istih uz našu jutarnju kaficu.

Za više informacija o EDUKATIVNOM PROGRAMU „KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA“ pogledajte na:

http://www.komunikolog.live/

http://intelligentcommunications.org/rec-predsednice/   

https://www.linkedin.com/in/drjelenabajic/

https://www.instagram.com/drjelenabajic/?hl=srveoma 

https://www.youtube.com/channel/UC5wkEgxzPSzYuIYD_qW3oiA/videos

Izvor: YouTube

Nadam se da vam je tema interesantna. U narednim susretima dobrodošli ste da zajedno otkrivamo izazove inteligentne komunikacije. Naravno, pišite u komentarima ili na društvenim mrežama sa kakvim se izazovima vi suočavate kada je komunikacija u pitanju!

Do narednog čitanja...

Lep pozdrav,

Vaša Doc. dr Jelena Bajić

Proćitajte i:

KOLUMNA, Doc. dr Jelena Bajić: HAJDE DA SE POGLEDAMO U OGLEDALO!