KOLUMNA, Doc. dr Jelena Bajić: KAKO DA NEIZVESNOST PRETVORIMO U RADOST?

HAJDE DA KREIRAMO STVARNOST BEZ KORONE.

KOLUMNA, Doc. dr Jelena Bajić: KAKO DA NEIZVESNOST PRETVORIMO U RADOST?

Dragi moji, ne znam kako vama, ali meni je već pomalo dosta virusa korona i cele priče oko njega. Ok, jasno mi je da postoji, da se može jako loše odraziti na neke ljude, a svako od nas može pripadati toj grupi. Jasno mi je i da se nije šaliti sa celom tom pričom koliko god kontradiktorno izgledali poneki članci iz medija ili tv nastupa. Ipak, ja ne bih sudila i davala sebi za pravo da određujem težinu i ozbiljnost ovog virusa. Prvo, nisam ni kompetentna za tako nešto, a drugo, bojim se da ni oni kompetentni nemaju baš mnogo relevantnih podataka za neki valjan i za običnog građanina koristan zaključak. 

Bilo kako bilo, ono što želim da kažem je da mi je sve teže da živim sa ovoliko ograničenja, a verujem i vama! 

DA LI JE TO SLOBODNO DETE U MENI POŽELELO DA KREIRA NEKU NOVU, KREATIVNIJU STVARNOST ILI SE ODRASTAO UMORIO POKUŠAVAJUĆI DA PRONAĐE ZADOVOLJAVAJUĆE ČINJENICE? MISLIM DA IMA I JEDNOG I DRUGOG POMALO.

Stigao je evo i septembar, a mi smo svi u nekom grču već jako dugo. Počinje najneobičnija školska godina u skorašnjoj istoriji i naravno, prilagođavamo se. Ipak, sve to nas troši, onako polako i podmuklo, kruni iznutra. Jedna moja prijateljica, koja deli moju strast za putovanjima, skoro mi je rekla: „Ma ne znam tako je puno nekih obaveza i stresova, tako je puno „pražnjenja“ bez imalo „punjenja“ naših baterija!“ 

I da, to je to!  Zapitah se tada KAKO SE TO NAJBOLJE PUNE NAŠE BATERIJE?

Odgovor me je porazio, jer sve ono čime punimo naše baterije sada je na režimu OFF. A to su nekima kao što smo moja prijateljica i ja, jako česta putovanja. Takođe, ono čime punimo baterije su druženja, izlasci, smejanje i grljenje sa našim prijateljima, poljupci koje upućujemo jedni drugima. Poljupci upućeni našoj deci i bliskim rođacima, našim straijim roditeljima, dragim ljudima. Da li ste primetili kako se nekako više ne ljubimo sa svima njima kao ranije? I kada se opustimo, to nije to, zar ne?  

I KAKO SADA DA NEIZVESNOST PRETVORIMO U RADOST?

Sada mi jedino pada na pamet jedna od lekcija iz „Komunikacione inteligencije“ gde uvek mojim klijentima dam smernice kako da ono što ih jako muči u njihovom životu, a ne mogu da promene trenutno, zapravo svesno svedu na minimum, smanje u svom habitusu. Drugi deo te iste vežbice je da, vrlo svesno povećaju nešto lepo što im se dešava u nekom drugom segmentu života. I tako oni promene percepciju stvarnosti, neželjeno stanje ih više puno ne uznemirava, jer su stavili svoj fokus na neko drugo željeno stanje svoga života. 

I ETO REŠENJA, „SMANJIĆEMO“ VIRUS  KORONU NA MINIMUM, A POVEĆATI SVE LEPO ŠTO NAM SE  TRENUTNO DEŠAVA U NAŠIM ŽIVOTIMA. 

Važno je shvatiti da je tako smanjena ona dobra za nas, jer podseća na opasnost i tera nas da budemo oprezni u danima pred nama. Ipak, tako mala, nije nam previše preteća i anestezirajuća, pa možemo da živimo sve ostale segmente našeg života, ako ne skroz, onda bar delimično uobičajeno, da ne kažem,  normalno.  

Kao doprinos ovoj ideji „smanjivanja“ virusa korone i u mojoj kolumni zatvaramo ciklus nazvan KOMUNIKOLOGIKE U DOBA KORONE i vraćamo se staroj dobroj KOMUNIKACIONOJ INTELIGENCIJI i priči o razvoju naše KOMUNIKACIONE KOMPETENCIJE koja nam je neophodna u svim redovnim i vanrednim uslovima života i rada.  

U nastavku za više korisnih informacija, pogledajte poslednje videe snimljene u aprilu, kada je virus korona stigao u Srbiju i najavu za nešto sasvim novo.

Izvor: Youtube kanal dr Jelena Bajić

Pročitajte i: KOLUMNA, doc. dr Jelena Bajić: Kako da nužno trajanje pretvorimo u korisno istrajavanje?

Lektorka: Dragana Dimitrijević