KOLUMNA, Doc. dr Jelena Bajić: HAJDE DA SE POGLEDAMO U OGLEDALO!

DA LI STE SE SKORO POGLEDALI U OGLEDALO, ALI STVARNO? I ŠTA STE VIDELI?

KOLUMNA, Doc. dr Jelena Bajić: HAJDE DA SE POGLEDAMO U OGLEDALO!

Decembar je. Doba godine kada se sumira sve urađeno u godini za nama i kada se prave planovi za novu. I mi ćemo se pogledati u ogledalo i sumirati šta smo to postigli?! Naravno, ovde će nam fokus biti na razvoju naše komunikacione kompetencije i drugačijeg pogleda na nju, ali i razumevanja naših svakodnevnih komunikacija! 

KADA SE POGLEDATE U OGLEDALO DA LI VIDITE INTELIGENTNOG KOMUNIKOLOGA? ILI BAŠ I NE (JOŠ!)?

Ideja ovog vida druženja sa vama je sa ciljem da se svaki pojedinac zapita gde on greši u svojoj komunikaciji i koji mu to komunikacioni obrasci ne dozvoljavaju da dobije ono što želi u svom životu? Rekli smo da je komunikacija Alfa i Omega svakog odnosa i složićete se da od kvaliteta naše komunikacije zavisi i kvalitet našeg života!

U dosadašnjim tekstovima podelila sam sa vama sve one teme koje su vam bile zanimljive i koje ste rado komentarisli na mom YOU TUBE kanalu, INSTAGRAM i FB profilu. Na žalost počeli smo naše druženje u vreme ozbiljnog zahuktavanja pandemije virusa Korona koji još uvek traje i to u punom zamahu trenutno! Drago mi je što ste mi pisali da su vam tekstovi pomogli da se izborite sa strahom, karantinom, i ostalim komunikacionim izazovima koji su se pojavili u novonastaloj situaciji. 

Upravo iz svih gore pomenutih razloga, jedna ideja koju sam imala pre Korone, i koju sam nazvala KOMUNIKOLOGIKE, zaživela je u doba Korone i postala KOMUNIKOLOGIKE U DOBA KORONE. Naravno da mi je drago što ste čitali i što ste pisali da vam KOLUMNA znači i da vam pomaže. 

HAJDE DA SE SADA POGLEDAMO U OGLEDALO, ALI STVARNO!

Znam da vi koji me pratite svih ovih meseci niste mogli postati INTELIGENTNI KOMUNIKOLOZI samo čitajući moje tekstove. Pa čak ni oni koji su pratili i moju radio emisiju KOMUNIKOLOG.LIVE takođe nisu mogli za ovo vreme savladati sve izazove inteligentne komunikacije. Ali znam šta ste mogli i šta ste i uradili! 

POGLEDALI STE DUBLJE U SEBE I UVIDELI GDE NAJČEŠĆE GREŠITE, POGLEDALI STE JASNIJE OKO SEBE I UVIDELI KOJI TO OBRASCI UPAVLJAJU KOMUNIKACIJOM VAŠIH NAJBLIŽIH LJUDI. I SVAKAKO STE MOGLI I ZNAM DA STE BAR PROBALI, DA MENJATE TOKSIČNE OBRASCE KOMUNICIRANJA U KOJIMA STE DO TADA RAVNOPRAVNO UČESTVOVALI. 

I kada sve to uzmem u obzir, vi ste za mene već INTELIGENTNI KOMUNIKOLOZI, jer kaže se da, kada čovek spozna da u nekoj oblasti ima problem, to je već 50% rešenja tog problema. Ako još malo i poradi na tome, onda je to još više, zar ne? Zato vam ja, kao Doktor Komunikoloških nauka i kreator PATENTA „Komunikaciona inteligencija“, ali i kao Profesor na fakultetu koji predaje Komunikologiju i Odnose s javnošću, sa pravom dajem titulu INTELIGENTNOG KOMUNIKOLOGA - POČETNIKA! Zaslužili ste je, jer ste sve do sada pročitali, osvestili i pokušali bar da primenite i ono loše promenite! 

DA SUMIRAMO!

Malo sumiranja nije loše, nije loše ni pogledati se u ogledao. Taj susret sa samim sobom je uvek veliki izazov, ali je beskrajno koristan i može biti čak nadahnjujuć. Uostalom ko želi večno da beži i da se skriva od sopstvenih strahova, kompleksa i neostvarenih potencijala?

Ja svakako ne, a znam ni vi, jer ste ovde i čitate moju kolumnu! 

Pošto ste tako verni pratioci i dobri saradnici, odlučila sam da u narednom periodu sa vama podelim neki još sadržajniji materijal moga patenta i nove naučne metodologije „INTELIGENTNI KOMUNIKOLOG.“ Kako ste pokazali želju da radite na sebi, ja osećam potrebu i odgovornost da vam to i omogućim. Prošle godine imala sam jedan jako lepo propraćen projekat koji ću u narednim susretima podeliti sa vama kroz ovu kolumnu. Teme su i više nego zanimljive i sigurna sam da ćemo obostrano uživati u toj sinergji lepog i korisnog. 

KAŽU, POVREMENO TREBA NAPRAVITI PRESEK, SUMIRATI POSTIGNUTO, POGLEDATI SE U OGLEDALO I VIDETI ODAKLE SMO KRENULI I DOKLE SMO STIGLI! 

Ja sam lično zadovoljna ovim putem od početka do sada, a verujem i vi. 

SADA KADA SMO OSVESTILI GDE SMO, IDEMO DALJE U NOVE PODUHVATE, NOVE IZAZOVE I NARAVNO NOVE POBEDE. 

U videima koji sledde pogledajte SUMIRANO ŠTA SMO SVE TO DO SADA RADILI, da bi vam priča o ovoj temi bila kompletna, a i da bi bili spremni za ono što sledi! 

Vidimo se uskoro i radujem se otkrivanju novih komunikacionih izazova i razotkrivanju i savladavanju istih.

Za više informacija o EDUKATIVNOM PROGRAMU  „KOMUNIKACIONA INTELIGENCIJA“ pogledajte na:

http://www.komunikolog.live/

http://intelligentcommunications.org/rec-predsednice/   

https://www.linkedin.com/in/drjelenabajic/

https://www.instagram.com/drjelenabajic/?hl=srveoma 

https://www.youtube.com/channel/UC5wkEgxzPSzYuIYD_qW3oiA/videos

Izvor: YouTube Dr Jelena Bajić


Nadam se da vam je tema interesantna. U narednim susretima dobrodošli ste da zajedno otkrivamo izazove inteligentne komunikacije. Naravno, pišite u komentarima ili na društvenim mrežama sa kakvim se izazovima vi suočavate kada je komunikacija u pitanju!

Do narednog čitanja...

Lep pozdrav,

Vaša Doc. dr Jelena Bajić

Pročitajte i:

KOLUMNA, Doc. dr Jelena Bajić: OPRAŠTANJE I ZAHVALNOST