KATRIEL blog: Tajna Njene Krune

Frida Kalo je rekla da ne slika svoje snove ili noćne more, već da slika svoju realnost. Kolekcije Katriel su kreacije koje takođe nastaju iz realnosti. I u današnjem blogu vas vodim kroz prostor i vreme, u jedan takav trenutak nastajanja... 

KATRIEL blog: Tajna Njene Krune

Dok prinosim čašu usnama crvenim, ne od karmina, a ni od vina, već od jarkog sunca, primećujem tajanstveni smešak moje nove neobične prijateljice. 

Lela: O čemu razmišljaš? 

Olja: O klišeu zalazećeg sunce koje se ogleda u reci. Reka, ta moćna energija kroz čiju površinu ne vidimo, tako jasno reflektuje okolinu. Nego, kad smo kod ogledala, znaš li koje je boginje simbol? 

Ogledalo, pomišljam, baš kao magazin za koji počinjem da pišem. 

Lela: Hm, ne znam koju boginju simboliše ogledalo, ali znam da, kad god govoriš javno o liderstvu, obavezno naglasiš da je tim ogledalo lidera, i da je lider ogledalo tima. 

Olja: Haha, da, to je inače i prvo što polaznice svih mojih programa zapišu. Uostalom, zar nije tako nekako i sa nakitom koji ti stvaraš, on je odraz onoga što tvoja duša prepozna u ženama koje dolaze kod tebe? A ogledalo je simbol upravo boginje koja je personifikacija ženstvenosti, Afrodite, rođene iz morske pene. 

Lela: Uh, more. 2020. godina je, ništa od mora, ali zahvalna sam na ovom sunčanom danu i reci. Ima nešto misteriozno i moćno što me uvek vuče ka vodi. Pričaj mi još o boginjama, znaš da su pojedini komadi mog nakita inspirisani elementima iz grčke mitologije. 

Olja: Ah, helenske boginje, malo ko zna istinu o njihovim moćima. Afrodita je u mitovima opisana kao boginja telesnog uživanja, samostalna, hirovita, hedonista, femme fatale. Zapravo je boginja koja predstavlja najviši oblik ljubavi, spoj duhovne i telesne ljubavi, od najtananijih osećanja do najvrelije strasti. Takav uzvišen oblik ljubavi prema sebi i drugima je nama ljudima skoro pa neshvatljiv. 

A da, primetila sam list lovora i simboliku ruže u tvom stvaralaštvu, to su takođe Afroditini simboli. Afrodita nas podseća na našu najjaču žensku moć, magnetizam, moć da privlačimo, kao što i voda svojim tokom ne juri druge, već privlači ka sebi, jer voda je ženski element. Kada žena stavlja tvoj nakit, ona oseća kako se u njoj pojačava ta prirodna moć magnetizma, zavođenja i slobode. Slobode da otkrije ili pokrije svoje telo, da ponese diskretne minđuše ili krunu. Uostalom, nisu li helenske boginje nosile najrazličitije aksesoare. 

Lela: Wow, to je upravo ono kako želim da se moje dame osećaju. Jer svaka moja misao, namera i priča je o njima, o njihovoj ženskoj snazi i lepoti, o tom osećaju, spoznaji, sigurnosti. 

Gošća na blogu: Olja Aleksić

Olja: Ja obožavam sve tvoje ukrase za glavu. Kad sam pomenula krunu, a to je i zaštitini znak tvog brenda Katriel, simbol vrhovne boginje Here je upravo kruna. Hera, iako vrhovna boginja, je kroz helensku mitologiju opisana kao ljubomorna, frustrirana, posesivna, vlastoljubiva žena, steoreotipno je prikazana kao žena koja do moći dolazi preko muškarca, koji joj je neveran i ceo njen svet se vrti oko te izvitoperene bračne dinamike. 

Međutim, prava istina je da je Hera mnogo starije božanstvo, iz vremena kad je žena uživala najviše poštovanje i ona je personifikacija svetog braka. Braka između muške i ženske energije. I to ne nužno između dvoje ljudi, već se misli na ujedinjenje božanskih energija u nama samima. Dakle, brak kao kruna celovitosti. A mnogi tvoji opisi govore upravo o spoju materijalnog i duhovnog u tvom radu. 

Lela: Tačno, želim da razvijem taj mit o Heri jer sve smo se mi nekad osetile neshvaćeno. A šta je sa onom tvojom vrhovnom boginjom podzemlja koju ćesto pominješ kad govoriš o ženskom liderstvu? 

Olja: E da, moja omiljena boginja, Persefona, je za mene idealna personifikacija onoga što ja zovem preuzimanje apsolutne odgovornosti u transformativnom liderstvu. 

Mit o Persefoni govori o traumi koje sve mi kao žene nosimo u kolektivnoj svesti, a to je trauma nasilnog odvajanja iz sveta sigurnosi i gubitak nevinosti. Pšenica, vrba, ljiljan, đurđevak, bela rada i lavanda su biljke koje simbolišu ovu boginju i oni su i veoma česta inspiracija za ženki aksesoar, kreirani kroz raznolike umetničke forme. Persefona je zapravo simbol integrisanja tame i svetlosti, cikličnosti života i smrti. Simbol moći kreacije, sile rađanja. 

Persefona je simbol žene koja je svoju najveću bol pretvolila u svoju najveću snagu i od otete devojčiće je postala suverena vladarka podzemlja, moćnija od svog otmičara, boga Hada, ali i ujedno i zauvek obozavana od njega. 

Lela: Upravo si opisala kako ja doživljavam žene. Kao moćnice bez čijeg prisustva svet staje. Želim da svaka žena osvesti da, baš kao što priroda ne buja dok Persefona ne izađe iz podzemlja u proleće, tako i ona donosi svoju magiju i pokreće svet kada zakorači u prostoriju. 

Olja: Jao, Lela, vidim da ti pred očima igraju dijamanti u obrisima naredne kolekcije. Biće to neka crvena vatra moćne Hestije, sigurna sam. 

Lela: Hahha, hajmo u vodu, želim da zaronim i osetim tu žensku snagu, osećam kao da je tu negde, blizu mene, Red Zodiak... 

Nekoliko sati kasnije, pod okriljem tame, videla sam jasno. Red Zodiak je ispred mene. 

Pročitajte i:

KATRIEL blog: Ljubav nije otkazana