KATRIEL blog: Između PR-a i prijateljstva

Gost: Aleksandra Cukavac

KATRIEL blog: Između PR-a i prijateljstva

Ima li išta lepše od sunčanog dana u Zvezdarskoj šumi? Sunčevi zraci igraju se sa krošnjama praveći senke raznih oblika - srca, zvezda, dijamanata, psića. Prašina i zemlja koja upija miris koji seća na detinjstvo. Moja sagovornica Aleksandra Cukavac i ja već dvadeset minuta penjemo se do uzvišenja gde se nalaze klupe i stolovi za odmor. Aleksandra je krenula u polu-potpeticama, jer je pre toga imala važan sastanak. Nije se prezula iako ističe da svaki PR menadžer treba da ima prvu pomoć poput obuće za teren, jer se nikada ne zna gde će završiti kada u pola posla izađe iz kancelarije.

Telefon počinje da joj zvoni. U tom trenutku reče:

I pojačano zvono na telefonu. Spremnost da se javi i nedeljom i praznicima. Jednostavno. Ukoliko ste uvek spremni da novinarima date informaciju koja im je potrebna, stičete poverenje. Gradite prijateljski odnos i dokazujete da PR i novinarstvo nisu suprotstavljene profesije već da se dopunjuju.“

Danijela: Cuko, u ovom našem pešačenju vidim nešto posebno.

Aleksandra: I ja. Da sam krenula sama, na pola puta bih se umorila, i dok telefon zvoni ne bi imao ko da mi pridrži ruksak. Sigurno je tako i dok se penjemo ka cilju. Potrebna nam je podrška i pomoć. Onu podršku koju dobijamo jedna od druge kada uradimo nešto bitno za našu karijeru.

Danijela: Ta ženska solidarnost je moć. Naše priče o počecima su različite, ali im je zajedničko da nismo dozvolile izgovorima da budu glasniji.

Aleksandra: Da, zanimljiv mi je taj fenomen ženske podrške. Podržavati žene u svojoj profesiji postao je dokaz neosujećenosti i veličine. Zapravo podržavati sve žene koje se se bore i istraju. Pogledala sam tvoju aktuelnu kolekciju, Katriel mašnu, cipele kao i majicu od kristala koja je potpuna novina kod nas.

Foto: Mimi Gvozdenović

Danijela: Hej hvala ti na tome. Koliko je važna medijska ispraćenost i PR za komad tog tipa, koji je sam po sebi autentičan?

Aleksandra: Uu i te kako. PR priča je ono sa čim svoj rad predstaljaš javnosti. Najvažnije je kako se kroz medije obratiti ciljnoj grupi i kako publiku zainteresovati za proizvod. Uskoro ću organizovati jedan događaj, a porukom koji isti šalje mislim da ću uspeti da privučem kako medije da izveštavaju tako i publiku da ga poseti.

Danijela: Drugarice moja, vidim koliko voliš kada se javnost zainteresuje za tvog klijenta, kada za događaj nije potrebna plaćena reklama, već odlična PR priča.

Aleksandra: Obožavam, to mi budi adrenalin. Sinoć sam razmišljala o tvojoj aktuelnoj kolekciji. Ona nosi jednu izuzetnu poruku o prijateljstvu. Namenjena je princezama koje su kreativne. Zamišljam ih poput onih koje nose svetlo plavi ajlajner, kombinuju ljubičastu maramu sa zelenom košuljom i uvek imaju neki detalj koji odevnoj kombinaciji daje posebnu draž. Razmišljala sam o događaju koji bi ispromovisao tvoju aktuelnu kolekcija. O mestu, kao i načinu na koji bi došla do Katriel princeza.

Danijela: Vau! Opiši mi ambijent.

Aleksandra: Katriel događaj je u prirodi. Zvanice uveliko stižu i obilaze prostor gde je izložen nakit. Ubrzo pristižu i žene kojima je oduvek bio san da se bave tvojom profesijom. Ovaj dogadjaj je idealna prilika za njih, da se obuče u izradnji nakita. Publika će videti zajedničko delo tvojih učenica i tebe. Tvoj događaj ima viši cilj. Prenos znanja i ekonomsko osnaživanje žena. Stara kineska izreka kaže:  „Dajte čoveku ribu, nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čoveka da lovi ribu, nahranili ste ga za ceo život.“

Danijela: Volim što je poruka upravo ta. Žene koje ćeZatvorila sam oči i osetila sam da sam tamo. Katriel događaj je u prirodi, jer se moj nakit uklapa u prirodne, zemljane tonove, kao što je boja peska, kamel suknja ili bež haljina.

Lela, upravo sam napisala datum rekla mi je moja Cuka, vadeći iz torbe rokovnik bez kojeg nigde ne ide pa ni u šumu. I dodala: „U njemu su mi upisani svi događaji koje ću raditi u Štark Areni, a ima posebne odeljke gde mogu da upišem protokol događaja kao i koji mediji dolaze. Pogledaj!  

Oduvek sam se pitala šta da poklonim jednom PR menadžeru. Sada sam sigurna da je to planer sa Katriel kristalima, koji ću pokušati da napravim. Držite mi palčeve.