Kada je vreme za POMERANJE LIČNIH GRANICA u nekom odnosu?

Tuđi napadi na vas su izraz njihovog stava i osećaja ugroženosti neke njihove vrednosti.

Kada je vreme za POMERANJE LIČNIH GRANICA u nekom odnosu?

Ako vas neko napadne i izražava ljutnju ili osudu, neka njihova potreba nije zadovoljena, ili se plaše da može ostati nezadovoljena, a vas vide kao potencijalnog dželata, ili baš vas doživljavaju kao osobu koja treba te potrebe da zadovolji jer ste ’’pogodni’’ za to, iz nekog, njima znanog razloga. Neka stara rana je prokrvarila, jer još nije zarasla. Možda su se neki njihovi strahovi otgrli kontroli i razjarili, poput probuđenog lava, a vi ste se tu našli kao ‘’kolateralna šteta’’.

Razumite. Svi mi branimo svoje vrednosti i zadovoljavamo svoje potrebe na različite načine. Ali ne dozvolite da tuđa odbrana bude na vašu štetu.

Niste vi dužni da lečite traume tuđih nesrećnih detinjstava ili budete drugima roditelj ili partner koga nikad nisu imali. Ne dozvolite da vas iko napada, vređa, prebacuje svoj teret na vas i tumači vaše misli, a posebno vaše namere.

Jasno je da samo nesrećni i nezadovoljni ljudi povređuju druge, ali to ne znači da bi vi to trebalo da tolerišete ili trpite. Imate pravo i obavezu da odbranite sebe. Ako nekome smeta vaše ponašanje ili reči, može vam na to ukazati na neagresivan način.
Potrebno je da saznate kakvu ste emociju ili razmišljanje svojim postupcima ili rečima izazvali kod te osobe. To ne možete znati osim ako vam ta osoba eksplicitno ne kaže. Zatim, pojasnite svoju nameru i misli, sada vi uvažavajući tuđe namere, potrebe i ličnost. Pristanite jedino na takvu komunikaciju. Sve drugo je prebacivanje vrućeg kamena iz ruke u ruku, i nemate razloga da pristajete ni na šta što vas ugrožava.

Kako da znate da je vreme za uspostavljanje ili pomeranje vlastitih granica u odnosu prema drugima:

- Osećate se iscrpljeno i tužno nakon razgovora sa osobom, a pre razgovora osećate otpor, uznemirenost, odlažete kontakt, nemate želju za kontaktom;

- Često govorite DA iako bi ste želeli da kažete NE na zahteve koje vam osoba upućuje;

- Ta osoba vam prebacuje osećaj krivice, direktno ili indirektno;

- Osoba nastavlja da vam iznosi sadržaje za koje zna da vas uznemiravaju ili vam smetaju;

- Osećate se iskorišćeno i izmanipulisano na bilo koji način;

- Osoba vam ograničava slobodu na bilo koji način (ono što vi podrazumevate slobodom za sebe);

- Imate utisak da vi mnogo više dajete u tom odnosu (pažnje, posvećenosti, razumevanja, tolerancije, vremena, novca...).

Ako vam je u preispitivanju i promeni granica potrebna podrška, javite se. Sa svojim klijentima u velikoj meri radim upravo na ovoj temi i uspešnom upoznavanju, postavljanju i pomeranju svojih granica. Javite mi se i zakažite svoju individualnu sesiju, jer lakše je uz podršku.

S ljubavlju,

Ana Rodić
Kouč za lični razvoj
NLP master
Hipnoterapeut

Pročitajte i: ZAŠTO OSTAJETE U LOŠOJ VEZI ILI BRAKU?

Lektorka: Dragana Dimitrijević