Iza svega što radimo STOJI POTREBA da se DOBRO OSEĆAMO!

Za nekoga je to osećaj zadovoljstva, za nekoga sreće, ushićenosti, slobode, različite su nijanse.

Iza svega što radimo STOJI POTREBA da se DOBRO OSEĆAMO!

Najočigledniji dokaz za to su reklame za bilo koji proizvod ili uslugu.

Pogledajte, recimo reklame bankarskih proizvoda. Roditelji i deca, nasmejani, lepi i zdravi, u idiličnoj atmosferi okupani anđeoskom svetlošću skakuću po bakarnom lišću prelepo uređenog naselja. Harmonija, ljubav, sreća, sloboda.

Ili druga reklama, za gotovinski kredit, u kojoj otac ushićeno gleda svoju ćerku koja svira bubnjeve jer joj je to dugogodišnja želja, a on joj je to konačno priuštio. Presrećni oboje, zahvalni, zadovoljni.

Ili reklama za parfem. Mačo muškarac izvajane građe stoji na vrhu jednog od brežuljaka bajkovite Toskane, gleda lepotu prirode, sloboda vrišti sa ekrana. Zatim u sledećem kadru se rukuje sa prijateljima, sklapaju neki poslovni dogovor, uspeh u najavi, da bi odmah zatim uskočio u scenu gde zavodljivo miluje devojku iz snova upućujući joj još zavodljiviji pogled. Testosteron toliko gust u vazduhu da se može rezati nožem. Moć, sloboda, polet, uspeh, mačizam.

Kupcima se šalje poruka da ne kupuju proizvod, već emociju koju konzumiranje tog proizvoda / usluge donosi. Što i jeste. I to vrlo dobro znaju oni koji osmišljavaju sadržaj reklama.

Tako je za sve u životu.

Ne zarađujemo novac zbog novca, već zbog toga da bi smo se osećali dobro plaćajući tim novcem nešto što nam donosi taj osećaj.

Osvajamo trofeje, stičemo diplome, skidamo kilograme, ulazimo u rasprave, osvajamo teritorije i druge ljude, a sve zbog osećaja koji će nam to doneti. Emocije su uzrok i posledica svega. U isto vreme, iza svake aktivnosti koju preduzmemo stoji zadovoljenje neke naše potrebe, bili mi toga svesni ili ne.

Ove spoznaje vam mogu doneti mnogo benefita, praktikujući ih kroz sledeću vežbu: trudite se da što češće svesno zapitate sebe: ‘’Šta ovim što radim / govorim želim da postignem? Kako ću se tada osećati? Koja će moja potreba tada biti zadovoljena?’’ Ako shvatite da niste u mogućnosti da ostvarite nešto što želite, možete se zapitati sledeće: ‘’Koji su drugi, možda i bolji načini, da zadovoljim ovu potrebu I osećam se onako kako želim?’’

Ako vam je sve ovo teško da praktikujete sami, pozivam vas da mi se javite za stručnu podršku i motivaciju.

 

S ljubavlju,

Ana Rodić