IVAN MARJANOVIĆ, AVANTURISTA:"Prihvatite sve što je korisno, odbacite sve što nije i dodajte nešto što je vama jedinstveno."

Ivan Marjanović ima dve fakultetske diplome, državni je prvak u različitim ski sportovima, fotograf, muzičar, preduzetnik....

IVAN MARJANOVIĆ, AVANTURISTA:"Prihvatite sve što je korisno, odbacite sve što nije i dodajte nešto što je vama jedinstveno."

Ivan Marjanović iz Kruševca sa 4 godine ima svoj prvi solistički koncert, svirao 12 instrumenata do kraja srednje škole, nastupao u preko 30 afirmisanih i neafirmisanih bendova i kompozicijom se aktivno bavio više od 15 godina. U vode fotografije ušao 2008., iza sebe ima 16 grupnih izložbi i 9 samostalnih, a od 2014. nalazi se u svetu preduzetništva. Strasni je obožavalac ekstremnih sportova i u skadu sa tim državni prvak u različitim ski disciplinama. Pored skijanja bavi se i alpinizmom, planinarenjem, brdskim biciklizmom i ronjenjem. Do sada posetio 41 državu, a posebnu ljubav ispoljava prema Afričkim zemljama, ljudima, kulturi, tradiciji, muzici i hrani.

Zainteresovao vas je uvod? Baš kao i nas, pa vas u narednim redovima upoznajemo sa ovim nesvakidašnjim momkom i verujemo da će vas inspirisati.

Ivane, tvoja biografija je toliko bogata da ne znam odakle bih krenula sa pitanjima. Ajmo ovako, trenutno si preduzetnik, fotograf i svetski putnik. Kako si uspeo da spojiš nespojivo?

Da, mnogima predstavlja spoj nespojivog a nekako iz mog ugla gledano, jedno potpomaže drugo i tako se nadgrađujemo u različitim oblastima. Nekako od uvek sam imao želju da se razvijam u više oblasti i trudim se da prvenstvno ispunim taj unutrašnji mir, zadovoljstvo. Nemam strah da zakoračim u novo. Da izađem iz komfor zone. Šta više, to mi daje vetar u leđa za nove poduhvate. Život je suviše kratak da bismo ga provodili bez izazova. Ta svestranost mi je krenula od malih nogu kada sam počeo prvo da sviram klavir, pa uporedo harmoniku, zatim gitaru, udaraljke, drevne instrumente kao što su berimbau, kalimba, diđeridu...i evo danas sam dostigao cifru od 14 muzičkih instrumenata koji žive u meni. Ako sebi pravite granice u svemu što radite, fizički ili na bilo koji drugi način, one će ući u svaku poru vašeg rada i života. Granice treba da postoje. To su za mene zapravo stepenici, na kojima biste se malo zadržali i nastavili gore, ka uspehu. Prihvatite sve što je korisno, odbacite sve što nije, dodajte nešto što je vama jedinstveno.

Foto: Privatna arhiva

Tvoj Instagram profil odiše životnim fotografijama iz nama vrlo nepoznatog sveta. Šta te je to što te posebno veže za Afriku?

2008. godine sam prvi put posetio Afrički kontinent. Krenuo sam od Maroka. To je bilo moje prvo putovanje organizovano u sopstvenoj režiji. Nakon Maroka, Afriku sam posetio jos 4 puta i obišao Alžir, Tunis, Etiopiju, Keniju, Tanzaniju, Zanzibar, Južnoafričku republiku, Zambiju, Zimbabve, Ruandu, Malavi, Bocvanu i Ugandu. A strast je krenula jako davno, od osnovne škole. Nepropuštajući epizode emisije Opstanak i ostale slične obrazovne emisije, sakupljanje sličica Životinjsko carstvo, javila mi se želja da kao dokumentarni fotograf posećujem plemena i upoznajem se sa njihovom kulturom i tradicijom. Druga ljubav je muzika, kojom se bavim ceo svoj život. Udaraljke sviram najduže. A bubanj vuče korene upravo sa ovog kontitnenta. Prvi zvuci su se svodili na oponašanje zvukova u prirodi. Verovalo se da je bubanj sveti predmet i da ga samo vrač u plemenima može svirati. S tim u vezi, želja mi je bila da se između ostalog upoznam i sa lokalnim ritmovima i ritualima koje prati ovaj ovaj instrument. Putovanje kroz Afriku iz mog ugla gledano nas uči da se vratimo svojoj unutrašnjoj radosti, da unesemo boje u svoj život, da se setimo kako je lako crpeti iz tog našeg rezorvoara ljubav i koliko je lepo razmenjivati je sa drugima bez ikakvog plana i očekivanja, bez pravila i ograničenja. Divno je podsetiti se kako je oslobađajuće biti prljave odeće, umoran od igre, ali istinski srećan.

Foto: Privatna arhiva

Kao neko ko je sa nepunih četrdeset godina proputovao 41 zemlju, možeš li nam reći koje od njih obavezno moramo posetiti?

Uh, najteže pitanje. Zaista svaka država odiše nečim jedinstvenim. Kako sam zaista pasionirani putopisac država koje nisu toliko komercijalne i volim da posetim oblasti koje najdublje moguće oslikavaju korene jedne civilizacije, meni su uvek na prvom mestu te neke destinacije, koje možda nekima ne bi nikada pale na pamet da ih posete. Vezujem se dosta za ljude i prirodu. Asimilacija na putovanjima mi je od presudnog značaja i jako volim da osetim svakodnevnicu jednog naroda. Iako svi živimo u istom veku, razlike u dnevnim ritualima i sistemima vrednosti su definitivno nešto od čega krećem kada biram destinaciju. Naravno, pored Afrike, Azije, južne Amerike, skandinavske države su mi zaista predeli koje bih, iako su hladne, ja najtoplije preporučio za obilazak.

Složićeš se da je za putovanja ovakvog tipa potrebno dosta para. Da li sve finansiraš sam ili imaš sponzore?

Zavisi koja vrsta putovanja je u pitanju. Neka od mojih putovanja su vezana za volonterske aktivnosti, najviše po Africi. Usko sarađujem sa humantiranim organizacijama iz regiona koje se najviše bave zaštitom prava deteta. Uključivši se u projekte pomenutog tipa, dobijao sam često priliku da otputujem na drugi kontinent i bavim se humanitarinim radom koji se najviše odnosi na prikupljanje sredstava u cilju izgradnji škola ili bilo čega što bi imalo edukativni karkater. Takva vrsta putovanja je zaista nešto što bih svakom preporučio da barem jednom u toku svog života sebi priušti. Kada znate da u toj državi niste zbog turizma, već da se znojite kako biste nekome ono malo za nas osnovno, a za nekoga jako mnogo, obezbedili, zaista menja pogled na svet. Druga putovanja finansiram sam. A ovom prilikom i pozivam sve zainteresovane čitace vašeg magazina da me kontaktiraju u cilju ostvarivanja zajedničke putopisne saradnje.

Foto: Privatna arhiva

Interesantno je da si, pored svega čime se baviš, i državni prvak u nekoliko ski disciplina. Kako ti je to pošlo za rukom? I koja je planina u Srbiji najbolja za skijanje?

Da, skijanjem se bavim od svoje treće godine života. Pasionirani obožavalac sam ekstremnih sportova. Kada govorimo o skijanju, zaista se trudim da ni jedna godina ne počne bez par spustova ili sezone na Alpima. Shodno tome da sam i odrastao u gradu koji se nalazu u podnožju našeg najvećeg ski centra, nekako se podrazumevalo da bih od malena bio posvećen skijanju. Klubu i trenerima tadašnjim mogu da kažem samo veliko hvala za sav trud i vreme koje su izdvajali za sve nas. Prethodne dve godine sam napravio malu pauzu zbog putovanja po Africi koje je uvek bilo u tom zimskom periodu. Nadam se da ću ove godine malu prednost dati baš ovom sportu.

Srbija je super za početnike u ovom sportu. Infrastruktura staza je dosta prilagođena bilo da se neko opredeli za bord ili skije. Kopaonik, Zlatibor, Stara planina...sve su mi omiljene.

Koja zemlja je tvoja sledeća destinacija, a koju nikada ne bi voleo da posetiš?

Ove godine je Madagaskar bio na spisku. Nažalost, zbog zatvaranja granica usled Covid 19 virusa, kompletan plan i program ću pomeriti za sledeću godinu. Takođe, nekoliko humanitarnih organizacija me kontaktiralo da im pomognem u različitim projektima, tako da za 2021. planiram i posetu sirotištima širom Tanzanije gde bih pomagao volonterima i kroz vizuelne medije dokumentovao život dece u selima sa osvrtom na trenutne mogućnosti obrazovanja. Sve u svemu, nadam se da će se situacija sa virusom ubrzo smiriti. A destinacije su tu, neće pobeći. I da, definitivno ne postoji ni jedna koju izričito ne bih voleo da posetim.

Foto: Privatna arhiva

Šta ti najteže pada na putovanjima?

Bliski ljudi, jer se često dešava da putujem sam. Na primer, u jednom momentu, posle nekih 15 dana putovanja kroz najzabačenije krajeve Etiopije, sam se osvrnuo oko sebe shatio da sam već dugo bez Interneta i GSM signala. Tada mi je nedostajalo da nekom svom samo pustim poruku i prenesem uzbuđenje kroz koje prolazim.  

Na šta bi trebalo da obratimo pažnju kada želimo da putujemo na drugi kontinet?

Dobro istražite oblast u koju putujete. Nikako ne skrećite sa puta. Držite se instrukcija koje dobijete od lokalnog stanovništva. Istočna Afrika nije toliko opasna ali kao i za svaku destinaciju, treba biti obazriv i poštovati lokalnu sredinu.

Opustitie se u komunikaciji i pričajte sa ljudima. Svako će ti prići na ulici, ali ćeš retko naići na situaciju da neko ugrožava tvoj lični prostor. Isprobavajte lokalne kuhinjske specijalitete. Očaraće vas ekspolozija afro-orijelntalnih ukusa. Pomozite lokalnim zajednicama ukoliko za to imate priliku. Vaše malo njima je mnogo.

Foto: Privatna arhiva

U kojoj zemlji bi voleo da živiš?

Vidiš, nisam mnogo razmišljao o tome. Ali definitifno bi to bilo neko ostvrvo. Za sada volim nomadski način života, ali lepo je i stacionirati se malo negde. Iako svi posedujemo taj genetski snobizam da je tuđe bolje, nemam apsolutno ništa protiv ostanka u Srbiji ali kao većina, sigurno da u nekom momentu razmišljamo o odlasku u inostranstvo na duži period. Šta će život doneti, ne znamo. Svakako trenutno ostaje da razmišljamo i ne plašimo da zakoračimo u nepoznato.

Koje mesto u Srbiji predlažeš da posetimo?

Taru. Planina koja za mene predstavlja melem za duh i telo. Zaista, kada god pomislim na odmor i netaknutu prirodu, onaj momenat da udahneš kiseonik punim plućima.... Tara je odgovor.

Za kraj, možeš li sa nama podeliti neku anegdotu sa putovanja?

Puno momenta je bilo koji se ne zaboravljaju ali izdvojiću jednu priču:

Neopisiv doživljaj predstavlja momenat kada upoznao devojčicu koja nikada nije videla belca pre mene.

Zambija, Mukuni pleme blizu grada Livingston. Dolazim do porodice koja mi dozvoljava ulazak u kuću. Luksuz je osetiti deo te armosfere. Skreće mi se pažnja da ću upoznati devojčicu koja nikada nije videla belca. Da, to je devojčica sa fotografija. 
Oko 20/30min mi je bilo potrebno da kroz smeh i neki vid komunikacije obuzdam plač i nekako joj se približim. Posle određenog vremena, prišla mi je, štipnula za šaku, osmehnula se i otišla.
Taj osećaj ledi krv.
Još malo smo uspeli da se izigramo ali na određenoj udaljenosti. Nije mi dozvoljavala do joj priđem. 
Zauvek će ovaj moment ostati urezan u meni.

View this post on Instagram

#insainejump #skijump #skiing #offpiste

A post shared by Ivan Marjanović (@tribalgrooove) on

Pročitajte i: BRANKA ZARIĆ, VASPITAČICA: "HUMANOST je ujedinila celu SRBIJU na samo jednom mestu!"