DNEVNIK NUTRICIONISTE: Mogu da smršam i jedem slatkiše? Da!

Recepti za zdrave slatkiše

DNEVNIK NUTRICIONISTE: Mogu da smršam i jedem slatkiše? Da!

Foto: Tatjana Grozdanović

Verujem da je ovo san mnogih žena a i muškaraca. :) Da, moguće je! Svima je dobro poznato da je mršavljenje čista matematika – potrebno je potrošiti više kalorija nego što unesemo. Ono što je bitno napomenuti, da ne bi ugrozili zdravlje i poremetili metabolizam, treba obratiti pažnju i na kvalitet kalorija a ne samo na njenu restrikciju. Najveći problem kod većine slatkiša je što su jako kalorični jer pored šećera, raznih veštačkih dodataka, pojačivača ukusa, mirisa, imaju dosta masti (ulja) što doprinosi velikom broju kalorija. A to nam može otežati da napravimo dnevni kalorijski deficit. Da ne pričamo o tome koliko je mala njihova hranljiva vrednost. Ako bi više obratili pažnju na etiketu nekog slatkiša, videli bi da dosta slatkiša nije nista drugo nego “zaslađena mast” misleći na razne kremove, čokolade... Kod nekih kremova na 100g proizvoda ima čak i do 50g masti. 

Podeliću sa vama par recepata zdravih slatkiša u kojima možete da uživate bez griže savesti. Ali da se razumemo, nešto što je zdravo ne znači da je zdravo i u velikim količinama. Ono što je zajedničko za ove recepte pored toga što su zdravi i ukusni je da su bez jaja, mleka i ulja tako da ih možete praviti i za vreme posta.

Medeno srce

Potrebno vam je:


- 4 merice integralnog brašna
- 1,5 do 2 merice tamnog šećera
- 2,5 do 3 merice vode
- 2 kesice praška za pecivo
- 4 supene kašike kakao praha
- 1,5 do 2 kesice cimeta

Kao mericu možete koristiti čašu od 250ml. Prvo pomešati suve sastojke, na kraju dodati vodu. Na pleh prvo staviti papir za pečenje, uliti pola mase i peći na 220 stepeni par minuta dok površina malo ne očvsne. Premazati sa džemom od kajsija pa uliti ostatak mase i vratiti da se peče još 15-ak minuta. Viljuškom proveriti da li je kolač pečen (kada probodemo čačakalicom ili viljuškom, ne sme biti lepljivo).

Glazura: 200g tamne čokolade rastopiti sa malo sojinog mleka ili vode. Preliti kolač i ostaviti da se ohladi.

Mafini


Potrebno vam je:


- 2 veće banane (oko 230g)
- oko 130g tamnog šećera (može i manje)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 puna kašičica cimeta (ili više, po ukusu)
- 1 kašičica praška za pecivo
- oko 250g integralnog brašna (ili crno tip 1100)
- oko 230ml sojinog mleka

Banane izmuljati viljuškom ali ne ispasirati u potpunosti (ostaviti komadiće), dodati ostale sastojke i sve lepo sjediniti. Masa treba biti dovoljno gusta da se fino izlije a ni previse retka kako voće ne bi palo na dno. Masu sipati u kalupe za mafine do pola, staviti smrznute maline ili drugo voće po izboru i zatim napuniti ostatak kalupa masom. Nemojte puniti skroz do vrha jer će masa da naraste. Peći nekih 20-ak minuta na 200 stepeni. Ukoliko je kalup za mafine veći, može se desiti da će se malo duže peći.

Američke palačinke

Potrebno vam je:


- 1 šolja integralnog brašna
- 1 kašika tamnog šećera
- 2 kašike praška za pecivo
- malo soli
- 1 šolja biljnog mleka (sojino, ovseno...)
Prvo promešati suve sastojke i postepeno dodavati biljno mleko uz mešanje. Masa mora biti gušća od mase za klasične palačinke. Pečemo ih na teflon tiganju bez ulja, kašikom stavljamo masu i oblikujemo u male krugove. Peći sa obe strane dok ne porumene.

U ovom slučaju je bitno sa čim kombinujete palačinke. Palačinke same po sebi nisu mnogo kalorične ali ako dodate mnogo krema, šlaga… tu može nastati “problem”.  Zdraviju varijantu “nutele” možete pripremiti od lešnika, urmi, kakao praha i sojinog mleka. Uživajte!

Pročitajte i:

DNEVNIK NUTRICIONISTE: 6 najčešćih grešaka koje pravimo kada počnemo da treniramo