BALANS JE KLJUČ LEPOG IZGLEDA

Da li volite svoj odraz u ogledalu? – je prvo pitanje koje ću vam postaviti?

BALANS JE KLJUČ LEPOG IZGLEDA

Odgovor na isto je neophodan pre nego što se upustimo u avanturu otkrivanja sebe, svog tela i kako da se pokrenemo za promene. Retko ko je spreman za promene.

Koliko vam se puta desilo da se osećate umormo, pa brže – bolje posegnete za kafom da vas “odmori”? Koliko puta se desilo da ste mrzovoljne, nervozne, hronično umorne, pa brže – bolje posegnete za slatkišima ili napicima kako bi svom telu dodale energiju? Osećate glad, a ručale ste samo pola sata ranije? Opustite se, to su sve misaoni obrasci koji se kreiraju u našim glavama.

Voleti sebe i svoje telo zapravo znači i brinuti o njemu. Bile svesne toga ili ne, vi ste odabrale svoje fizičko telo i kao takvo će biti vaš odraz svetu do kraja života. Brinuti o svom telu podrazumeva i aktivno raditi na njemu, kako fizički tako i psihički, a te dve oblasti su itekako povezane. U ovom tekstu ćemo se držati fizičkog izgleda tela - kako da izgledamo i da se osećamo bolje.

  • Voda

Holistički pristup kao najbitniju stavku izdvaja da svoje telo hidrirate dovoljnom količinom vode. Voda vam daje sve neophodne sastojke da budete zdravi, da funkcioniše hidriranost vaših ćelija koje će vam davati jasnoću uma, dovoljno koncetracije, neće vam padati krvni pritisak, imaćete potrebnu količinu energije da obavljate različite zadatke u toku dana. Moje iskustvo je pokazalo da kada pijem dovoljno tečnosti zamenjujem sve one potrebe koje su kreirane, uslovno lažno, a o kojima sam govorila na početku teksta. Nemojte se nalivati vodom, 6 – 8 čaša dnevnog unosa je dovoljno.

  • San

San je izuzetno važan za telo. Koliko god vam se činilo da spavajući koji sat više „gubite“ vreme, nije tako. Telu je neophodan odmor. San je pored vode najbitnija stavka za pravilno funkcionisanje. Ne upadajte u začarani krug dugog ili kratkog spavanja. Nije bitno koliko spavate, već šta radite dok ste budne. Kao što znate, kada duže spavate, više vam se spava. Još jedna od navika koju bi trebalo promeniti. Šest do osam sati sna je i više nego dovoljno za pravilno funkcionisanje organizma. Planirajte spavanje dok se ne naviknete da ustajete ranije. Kad god da legnete, navijte sat da zvoni za 8 sati.

  • Hrana

Kakvu hranu unosimo i zbog čega se gojimo? Ukoliko izuzmemo sve patološke činioce prekomerne težine i shvatimo da je posredi psihičko prejedanje, onda nam umanjen unos količine hrane neće biti od velike pomoći. Ljudi koji imaju višak kilograma “štite” sebe svojim telom. Emocionalno unošenje hrane predstavlja zaštitu od emocionalnog povređivanja – komentara drugih ljudi, neprihvatanje okoline, stresne situacije, ljubavnih problema. U tom smislu je važno da spoznate od čega ste uplašene, šta vas tišti i opterećuje. Pronalaženjem kočnica, otpuštate emocije i spoznajete da ne jedete jer ste gladne već jedete jer ste nezadovoljne sobom. Samom promenom navika, promenićete i odnos prema telu. Istražujte, čitajte, edukujte se o hrani i pokušajte da jedete samo kad osetite glad. Preporuka je da, za početak, zejtin zamenite nekim drugim uljem ili najobičnijom svinjskom mašću. Unos povrća uz svaki obrok ili van obroka se podrazumeva. 

  • Sport

Najjednostavnije pokretanje fizičkog tela je šetnja. Šetnja podrazumeva da ćete izaći iz ustaljenog načina na koji reagujete vaše telo. Položaj tela će promeniti i tok vaših misli, energiju i emociju. Odbacite izgovore da nemate vremena za trening, da ste preumorne, zauzete, bezvoljne. Jedna mala „namerna“ šetnja do prodavnice koja nije ispod vaše zgrade će promeniti misaoni obrazac koji se podmuklo kreirao u vašem umu govoreći vam da nešto ne možete, jer … nakon čega slede hiljadu izgovora. Ne, ne upadajte u tu zamku! Samo 5 minuta šetnje, plivanja ili laganog džoginga će pozitivno uticati na vaše fizičko telo, ali i na um.

 

Voda, san, hrana i fizička aktivnost su segmenti koji moraju biti obuhvaćeni ukoliko želite da brinete o svom telu, izgubite prekomernu težinu ili dodate koji kilogram. Ovo nisu nikakva ustaljena pravila po kojima treba živeti, ali je neophodno poštovati ih kako bi vaše telo bilo vitalno, puno energije i u službi vašeg života.

Lektorka: Dragana Dimitrijević