ANA DORNIK, Udruženje Žena uz Ženu: "Ne smete biti kampanjac iz poslednje klupe na ispitu života."

Poražavajuća je činjenica da i skrininzi koje država organizuje jednom do dva puta godišnje pokrije oko 25% ženske populacije a da bi taj efekat bio potpun treba da pokrije barem 75%. Od karcinoma dojke godišnje oboli 3700 žena, premine između 1300-1600 što je na dnevnom nivou 4-5 žena. Postavljam sebi pitanje a i vama: Šta treba da uradimo da stanemo na put tome?

ANA DORNIK, Udruženje Žena uz Ženu: "Ne smete biti kampanjac iz poslednje klupe na ispitu života."

Mlada i elokventna dama sa velikim razlogom da pomogne svima. Splet nesrećnih okolnosti doveo je do novog poglavlja u životu, a to je Udruženje "Žena uz ženu", koje će se baviti ženama obolelim od raka dojke. Prijave su krenule danas i traju do kraja marta, a u nastavku intervjua upoznajte Anu i ukoliko želite, pridružite joj se.

Ana, tvoj instagram profil vrtoglavo raste, postaješ prepoznatljiva i nesebično pružaš podršku ženama. Za početak nam ispričaj kako si došla na ideju da pokreneš ovaj profil? Ko je Ana Dvornik? Možeš li nam se predstaviti?

Ana Dornik je majka dvoje dece, druge profesionalne vokacije ali me je život naveo i na ovu ulogu pa sem što sam ekonomista po struci i menadžer u Raiffeisen banci sada sam i osnivač Udruženja “Žena uz Ženu”. Cilj osnivanja, a samim tim i istupanja javno kroz instagram mrežu i blog stranicu _zena_zeni_  jeste da se podigne svest žena u borbi sa karcinomom dojke u kojoj sam i sama učesnik. Ideja je sazrela onog momenta kada sam shvatila da ima puno žena koje bi želele da razmene svoja iskustva kroz koje prolaze, koje su želele podršku ali i da se edukuju dalje kako bi svoju borbu završile što uspešnije. Društvo neće biti osnovano samo da bi se učlanile žene koje su se lečile ili se leče od karcinoma dojke već i da nam se priključe zdrave žene u cilju podizanja glasa prevencije. Samo osvešćenost i edukovanost može da smanji stopu mortaliteta od karcinoma dojke.

Poražavajuća je činjenica da i skrininzi koje država organizuje jednom do dva puta godišnje pokrije oko 25% ženske populacije a da bi taj efekat bio potpun treba da pokrije barem 75%. Od karcinoma dojke godišnje oboli 3700 žena, premine između 1300-1600 što je na dnevnom nivou 4-5 žena.
Postavljam sebi pitanje a i vama: Šta treba da uradimo da stanemo na put tome?
Upravo o tim temama razgovaramo u nasem Udruženju “Žena uz Ženu koje staje na svoje “noge” ovih dana.

Foto: Nemanja Vojnović

Kako je došlo do saradnje sa Marijom Lakić i Nemanjom i šta ti ta saradnja donosi?

Do saradnje sa Marijom Lakic je došlo posredstvom zajedničke prijateljice i na obostrano zadovoljstvo našle smo zajednički cilj i motiv.
Nemanja je sjajan fotograf koji dugo godina sarađuje sa Marijom i moje je zadovoljstvo da upoznam takav splet kreativnosti, humanosti i stručnosti i kod Marije i kod Nemanje.

Koje savete žene mogu pronaći na tvom Instagram profilu?

Savete koje žene mogu pronaći na instagram stranici _zena_zeni_ , devojke i zene mogu da iskoriste na svoj način i usvoje od toga koliko je njima neophodno u smislu da će možda nekome prijati meditacija, nekome će prijati časovi yoge a sa druge strane nekome će samo prijati da čita sve te pozitivne misli i stavove koje izražavm kroz tekstove da bih bila podrška ženama.

Foto: Nemanja Vojnović

Koje su tvoje jutarnje, dnevne i večernje rutine?

U jutarnje i večernje rutine svrstavam nezaobilazne čari meditacije sa kojima ležem ali se i budim u miru sa sobom. Mentalna nega je vrlo važna. Nju često ako ne i potpuno, zanemarujemo pripisujući naše frustracije, neraspoloženje, nesuglasice ili neuspehe drugima. Takođe, nezaobilazno je jutarnje razmenjivanje poljubaca i osmeha sa mojom decom. Bez pogovora izdvajam pet minuta vremena da izrazim sve zahvalnosti mojoj malenkosti u ogledalu. Dnevne aktivnosti su mix mog posla, aktivnosti oko Udruženja, časova yoge i tekućih rutinskih stvari.

Tvoje stanje je vrlo izazovno na emotivnom planu. Kako održavaš pozitivan stav i šta radiš kad energija i vera malo ponestanu?

Na energiji sam radila u kontinuitetu. Ne smete biti kampanjac iz poslednje klupe na ispitu života.
Kada energija i pozitivan stav padnu, bavim se svojim umom. Smirim se toliko da čujem duboke otkucaje srca, umirim um i malo porazgovaram sa sobom :)
Konstruktivan je to razgovor, verujte mi :)
Dozvolim sebi da se uplašim ali ne i da to bude u kontinuitetu. Dozvolim sebi i da zaplačem ali ne i da me suze obeshrabre. Dozvolim sebi loše raspoloženje ali ne i da mi to bude izgovor za sve.

Koje tri knjige su tvoja preporuka za čitanje?

U ovom periodu mi slobodno vreme dozvoljava da dosta čitam i moja preporuka je “Alef” od Paola Koelja, ”13 pravila mentalno jakih žena” od Ejmi Morin i “Tajna” ili “Moć” od Rhonde Byrne.

Foto: Nemanja Vojnović

I za kraj, da li žene mogu da ti se obrate za savet, podršku, pomoć?

Moja instagram stranica, a i Udruženje postoji baš iz tog razloga. Da mi se žene obrate za savet i podršku. Moj savet njima jeste da podršku prvo pronađu u dubini sebe i te stubove ojačaju. Na tim stubovima možemo graditi zamak ili možemo imati mnogo podrške u vidu prijatelja, partnera, i žena koje će jedna drugoj biti oslonac.

View this post on Instagram

A post shared by Zena Uz Zenu (@zenauzzenu)