ANA BUGARINOVIĆ, PORTAL JAVNA LAJNA: "Jedno slovo učinilo je da svako ko čuje za Javnu Lajnu više ne može da je zaboravi."

"Javna Lajna" nastala je u momentu kad je autorka shvatila da sama treba da učini nešto za ovo društvo, umesto da borbu protiv medijskog mraka vodi pomoću statusa na društvenim mrežama.

ANA BUGARINOVIĆ, PORTAL JAVNA LAJNA: "Jedno slovo učinilo je da svako ko čuje za Javnu Lajnu više ne može da je zaboravi."

Javna Lajna je komotna zona za predstavnike (R)acionalne manjine i portal na koji morate da obratite pažnju. Potpisnik svih tekstova je Ana Bugarinović koja za isti kaže: "Poput online časopisa, Lajna je zabavna, golicljiva, ponekad ozbiljna, ponekad kontroverzna. Nekada plače, nekada se krevelji i podsmeva. Upire prstom u nas, upire prstom u tebe." Zanimljivo, zar ne?

Ne bih ništa više dodala, jer će vam Anini odgovori sve objasniti.

Ana, izuzetno mi je drago što smo se putem društvenih mreža spojile i dogovorile da sarađujemo. Kažeš da se služiš novinarskim alatom ali da nisi novinarka. Otkrij nam ko je Ana Bugarinović, čime se primarno baviš i gde živiš?

Radujem se našem poznanstvu! :)

Predstavila bih sebe kao izdanak nepovinovane loze koji se zakleo da će štrčati makar i pod testerom savremenog sistema. Pošteno. Dostojanstveno. Prkosno. Ali “štrčanje” nije moj jedini talenat. Ljubav prema pisanoj reči dala mi je impuls da pišem, možda i razlog da umislim da nisam loša u tome. Danas mi ta ljubav plaća kiriju podstanarskog stana u Novom Sadu, daje razlog da prevaziđem stvarnost koja izgleda kao izgužvano lice šar peja.
Novinarstvo sam otkrila u toku studija, kada me je cimerka bez mog znanja prijavila na konkurs “Blic” novina, a kada sam primila poziv da dođem u Beograd, nisam mogla da odbijem. Od tada obožavam da radim intervjue, ali nakon par godina iskustva, sada isključivo u sopstvenoj režiji - na svom sajtu.
Ne dozvoljavam sebi da se nazovem novinarkom iz poštovanja prema kolegama koji su vrsni novinari. Nisam stajala u blatu i po kiši snimala reportaže, već sam se opredelila za finiju varijantu razgovora sa velikim ljudima koji su mi pomogli da rastumačim soptvene nedoumice i razmaglim društvene aspekte na nivou pojedinca. Sada imam lepu kolekciju razmene misli sa našim velikanima. Možda se to zove novinarstvo - ja to zovem “lepa uspomena za starost”.

Primarno se bavim digitalnim marketingom, sekundarno novinarstvom. Sve je to proisteklo iz interesovanja prema srpskom jeziku. Kombinacija ljubavi i zarade kao dobar preduslov za ono “štrčanje” s početka.

Foto: Privatna arhiva

Online portal Javna Lajna nastao je 2018. godine. Kako si došla na ideju da pokreneš svoj online kutak i zašto si odabrala taj naziv?

Bila sam na četvrtoj godini Filozofskog fakulteta odseka srpske književnosti i jezika, pisala sam tekstove za portale, Imala sam loš laptop, isprekidan Wifi, ali snažnu volju. Otvorila sam Wordpress platformu u vidu bloga, uzela papir i olovku i napisala “Javna Tajna”. Ne znam zašto. Bio je to veliki kliše, nije mi se dopadalo ni malo. Ali uz pomoć mašte, slovna igra je nadošla sama. Naslov je nastao u roku od par minuta. Jedno slovo učinilo je da svako ko čuje za Javnu Lajnu više ne može da je zaboravi. Na kraju se ispostavilo da je naziv odredio sudbinu sajta, jer su se intervjui nizali jedan za drugim. Prvo sam pozvala Sandru Silađev koja je pristala bez premišljanja, zatim Mirjanu Bobić Mojsilović, Srnu Lango, Žanu Karaklajić.... Sela sam na togoban i prepustila se idejama. 

Pogledavši tvoj sajt, primetila sam da je drugačiji, interesantniji i iskreniji od drugih sa vrlo poznatim gostima, kao što su Miloš Timotijević, Marčelo, Božo Vrećo, Goca Tržan, i dr. Po kom principu odabereš osobu i koliko se dugo i detaljno pripremaš za svaki intervju?

Osobe odabiram spram njihovog talenta. Nastojim da to budu oni koji su najbolji u onome što rade. Koji pomeraju granice. Zato su ličnosti šarenolike, često predstavljaju krajnosti, ali sve ih vezuje jedno - darovitost, velika karijera, osvešćenost i kritički stav. Za intervjue se ne pripremam dugo, jer uglavnom već posedujem puno informacija o ličnostima koje su mi target grupa, ali hvatam njihove nedorečenosti ili one rečenice koje drugi novinari uglavnom preskaču ili zanemaruju. Tražim im pukotine, ljudske topline i osobenosti kako bih uhvatila nit koja je potrebna na Lajni, a to je njihovo intimno razmišljanje o okolnostima u kojima su i oni, kao i svi mi, zatečeni, često nesnađeni i začuđeni spram čudovišne senke koja se nadvila nad Balkanom.

Foto: Privatna arhiva

Koji je cilj i vizija Javne Lajne?

U početku je cilj isključivo bio zasnovan na velikim temama, velikim pitanjima, javnim ličnostima, ali sada je on promenio svoju formu u reč “težnja”, tako da sada težim ne samo velikim, već i malim pričama. Zato postoji i deo sajta koji se naziva “Mentalni pazl” u okviru koncepta mentalnog zdravlja koji je nišan usmerio i na svakodnevne probleme ljudi koji su naši poznanici, braća, sestre, prijatelji. U okviru te sekcije postoji deo devojaka koje pišu tekstove, ispovesti, proživljena iskustva sa jasnom porukom da je normalno ne osećati se normalno i o scenama života koje se odigravaju “iza kulisa”. Hvala im što prosipaju svoju dušu i svoje ranjivosti “na papir”. 

Planiraš li da proširiš svoj tim, jer koliko sam razumela autorka si svih tekstova?

Autorka sam većine tekstova, a povremeno “unajmljujem” studente psihologije i stručne psihoterapeute koji su voljni da budu objavljeni i na svoj način doprinesu aktivnom promišljanju o ne tako propagandnim temama. Volela bih da proširim tim, ali se plašim da su mi za to potrebni individualci, bistri umovi, staromodnog duha, a savremenog razmišljanja… Širokih interesovanja, a koncizne veštine pisanja. Teško je dopreti do takvih. Okej, javite se ako se pronalazite. :) Preduslov je - pisanje 10 Twitter objava.

Foto: Privatna arhiva

Zanima me koje su tvoje top 3 knjige koje svako od nas treba da pročita?

Probirljiva sam kada je literatura u pitanju. Ne čitam sve što mi padne pod ruku. Potrebne su mi velike misli, snažne ideje, sirove emocije. Nikako instant pouke, polovne ideologije, prolazne “religije”. Vratimo se kvalitetu i univerzalijama:
Erih Marija Remark “Trijumfalna kapija”, Perl Bak “Istočni vetar: Zapadni vetar”, Ljiljana Habjanović Đurović “Svih žalosnih radost”.

Da li si sada, nakon dve godine od kako uređuješ portal, konačno sklopila mentalni pazl Balkana?

Ovo pitanje zahteva čašicu žestine.
Posmatrala sam naš pazl iz svemirskog broda i sa najbližeg satelita. To su najudaljenije tačke do kojih sam mogla da doprem svojim pitanjima. Videla sam mnogo ludila, srče, suza, vatre, svađa i ljubavi. Onda sam se vratila u svoju ljušturu i nastavila da budem deo svega toga.
Izdaleka izgleda da se baš dobro zabavljamo, a kada se zumira, izgleda da svi plaču dok igraju na stolu. Dok se sve oko nas raspada pravimo žurku bez fajronta!  Sve dok neko ne bude došao i viknuo: “Razlaz!” Do tada, imamo srce kao gromobran koji nas čuva na udaru svih oluja. 

View this post on Instagram

A post shared by Javna Lajna (@javnalajna)

Pročitajte i:

MARIJA TAKIĆ, ADVOKAT: "Sve pada u drugi plan kada pred sobom imate bitku za život!"